A A A K K K

В Україні буде відновлено програму оренди державного майна з пільгами на час воєнного стану

Верховна Рада ухвалила в другому читанні розроблений Фондом держмайна, народними депутатами та Урядом  законопроєкт №7192 про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який дозволяє встановити особливий порядок та умови оренди державного майна на час воєнного стану. 

Ухвалений закон надає відповідні повноваження Уряду, в тому числі щодо запровадження пільг для орендарів. 

Відновлення оренди державного майна дозволить передислокуватися тисячам підприємств, які були вимушені призупинити діяльність у районах активних бойових дій. Задля забезпечення нових можливостей для роботи та розвитку бізнесу, процедури оренди державного майна буде спрощено та пришвидшено. 

“Поки збройні сили захищають нас на передовій, вкрай важливо створити їм сильний економічний тил - підтримати бізнес та зберегти робочі місця. Держава вже запровадила безпрецедентні пільги для бізнесу, повністю оновивши податкову систему та скоротивши регуляції. Відновлення та спрощення процедур оренди держмайна відкриє нові можливості для ведення бізнесу, багато компаній зможуть передислокуватися та продовжити роботу”, - зазначає в.о. голови Фонду державного майна Ольга Батова. 

Вся інформація щодо доступних для оренди об’єктів державного майна продовжуватиме оновлюватися на сайті orenda.gov.ua

Відповідно до ухваленого документу, Кабінет міністрів наділяється повноваженнями щодо внесення змін щодо порядку та умов оренди державного майна.

Наразі Фондом держмайна у співпраці з Міністерством економіки вже підготовлено проєкт постанови Уряду, щодо запровадження пільг для чинних орендарів. Проєкт документу найближчим часом буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів.

Проєкт постанови, зокрема передбачає такі зміни:

● Бізнес, що орендує майно для переміщення, зможе сплачувати пільгову орендну ставку (1 грн за 1 кв.м) протягом перших 6 місяців оренди. Різниця в орендній платі сплачуватиметься у визначений період після закінчення воєнного стану.

● Авансовий внесок та забезпечувальний депозит для договорів зменшено до розміру однієї місячної орендної плати. Передбачено можливість повернення забезпечувальних депозитів орендарям.

● Не застосовуються обмеження та вимоги щодо суборенди.

● Автоматично продовжуватиметься дія договорів оренди, які завершуються у період воєнного стану. Договори оренди можуть бути достроково припинені за заявою орендаря.

● Документи за результатами аукціонів підписуються КЕП, якщо переможець аукціону не наполягає на підписанні у письмовій формі.

 

Після ухвалення проєкту постанови, орендарям державного майна за договорами, дійсними станом на 24 лютого 2022 року будуть надані знижки відповідно до регіонів розташування майна, що орендується та можливості повноцінно працювати. 

В тому числі пропонується звільнити від орендної платі фізичних осіб та ФОП, призваних або прийнятих на військову службу після оголошення воєнного стану, а також орендарів держмайна, яке розміщено на територіях, де велись та/або ведуться активні бойові дії.

Деяким категоріям орендарів в залежності від виду орендованого майна буде запропонована знижка.