A A A K K K

Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв до провадження касаційну скаргу ФДМУ у справі щодо боргу ОПЗ

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ своєю ухвалою від 17.05.2017 прийняв до провадження касаційну скаргу Фонду державного майна у справі щодо боргу Одеського припортового заводу перед компанією Ostchem.

Крім того, зазначеною ухвалою Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ зупинив виконання ухвали Южного міського суду Одеської області від 06.03.2017 у справі про стягнення з ПАТ «ОПЗ» на користь компанії Остхем Холдінг Лімітед 5,24 млрд грн непогашеного основного боргу та 1,57 млрд. грн неоспорюваної нарахованої пені.

Про підготовку та подання Фондом касаційної скарги та клопотання про зупинення ухвал Южного міського суду та Апеляційного суду Одеської області у справіпро стягнення боргу ОПЗ після їх винесення заявляв очільник ФДМУ Дмитро Парфененко.

За його словами, такі ухвали фактично відкривають шлях до банкрутства надважливого містоутворюючого підприємства. Він наголосив, що Фонд робить усе можливе, аби не допустити занепаду підприємства і, зокрема, готує касаційну скаргу на ці ухвали.          

Прем‘єр-міністр України Володимир Гройсманна засіданні КМУ 10 травня  2017 доручивФДМУ, Міністерству юстиції та МВС вжити вичерпних заходів з метою захисту інтересів держави та недопущення доведення Одеського припортового заводу до банкрутства.

На своїй прес-конференції 14 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко заявив, що банкрутство ОПЗ абсолютно неприйнятне. Виходом зі складної ситуації на підприємстві Президент назвав його приватизацію: «Єдиний вихід з цієї ситуації і це стосується не лише ОПЗ – є приватизація. Приватизація – як ліквідація потенційного джерела корупції».

Южний міський суд Одеської області своєю ухвалою від 6 березня 2017 р. у справі № 519/15/17 задовольнив клопотання представника компанії Ostchem Holding Limited про визнання та надання дозволу на примусове виконання на території України часткового арбітражного рішення № 1 Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма від 25 липня 2016 р. у справі №V 2016/065 про стягнення з ПАТ «Одеський припортовий завод» на користь компанії Ostchem Holding Limited 5 240 997 234,04 гривень непогашеного основного боргу та 1 572 299 170,31 гривень неоспорюваної нарахованої пені, а також постановив видати виконавчий лист.

10 травня 2017 р. Апеляційним судом Одеської області апеляційну скаргу ПАТ «Одеський припортовий завод» залишено без задоволення, а ухвалу Южного міського суду Одеської області 6 березня 2017 р. у справі № 519/15/17 залишено без змін.