A A A K K K

Декларування 2024

 

150-2. Чи є доходом грошова допомога, виплачена за рахунок коштів міжнародних організацій (яка виплачується у зв’язку з повномасштабною війною)?

 

13.11.2023                                                                                                Чинна публікація

 

         Ні.

 Якщо виплата матеріальної допомоги за рахунок коштів іноземної держави (крім держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором) або міжнародної організації повністю або частково припадає на період дії воєнного стану (п. 2-4 розділу ХІІІ «Прикінцеві положення» Закону).

Такі виплати можуть здійснюватись за рахунок коштів Всесвітньої продовольчої програми ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, коштів ЮНІСЕФ, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні тощо. ! Зазначене правило застосовується для заповнення тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану.

150-3. Чи є доходом компенсація витрат, пов’язана з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО?

Так.

Компенсація витрат, що пов’язана з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб, передбачена Порядком компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333. 

Така компенсація є доходом для цілей декларування і підлягає відображенню у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації. 

Під час внесення інформації про таку допомогу до розділу 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, звітний період якої повністю або частково припадає на період дії воєнного стану, рекомендується:

  • у полі  «Вид доходу» обрати позначку «Інше»;
  • у полі «Зазначте, який саме» вказати «Компенсація витрат за безоплатне тимчасове  розміщення (перебування) ВПО»;
  • у полі «Джерело (джерела) доходу» обрати позначку «Інша фізична або юридична особа»;
  • у полі «Тип особи» обрати позначку «Юридична особа, зареєстрована в Україні»;
  • у полі «Код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» обрати позначку «Не відомо»;
  • у полі «Найменування юридичної особи» зазначити «Кабінет Міністрів України».