A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту спільного наказу Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України “Про внесення змін до нормативно-правового акта”

від 17 січня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до  проекту спільного наказу Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України “Про внесення змін до нормативно-правового акта”

  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

На виконання Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 2 жовтня 2012 р. № 5413-VI “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів”, схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України 21.11.2012 (протокол № 90), відповідно до статті 173 Податкового кодексу України (із змінами) Фонд державного майна та Міністерство юстиції розробили зміни до Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затвердженої спільним наказом зазначених органів державної влади від 24 листопада 2003 р. № 142/5/2092 (із змінами).

Відповідно до абзацу третього пункту 173.1 статті 173 Податкового кодексу України дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку). Згідно з абзацом четвертим пункту 173.4 статті 173 Податкового кодексу України (із змінами), якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів. Відповідно до пункту 174.7 статті 174 «Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав» Податкового кодексу України вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з зазначеною статтею, визначається в порядку, встановленому для оподаткування операцій з продажу або обміну колісних транспортних засобів.

З огляду на зазначене, з метою методичного регулювання процесу визначення оціночної вартості колісних транспортних засобів для цілей реалізації наведених правових норм Міністерство юстиції та Фонд державного майна розробили проект спільного наказу “Про внесення змін до нормативно-правового акта”.

  1. Мета і шляхи її досягнення

Проект спільного наказу розроблено з метою запровадження єдиних підходів до визначення оціночної вартості колісних транспортних засобів і оформлення результатів такої оцінки.

  1. Правові аспекти

Нормативно-правова база, що регулює питання порядку та методології визначення оціночної вартості колісних транспортних засобів для цілей оподаткування включає: Податковий кодекс України, Національний стандарт № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року №1440, Методику товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затверджену спільним наказом Міністерства юстиції та Фонду державного майна від 24 листопада 2003 р. № 142/5/2092 (із змінами).

  1. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту не потребує додаткових матеріальних витрат.

  1. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує  погодження  з  Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

 

  1. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не впливає на регіональний розвиток.

 

  1. Громадське обговорення

Проект нормативно-правового акта розроблено Міністерством юстиції та Фондом державного майна як державним органом, який відповідно до законодавства здійснює повноваження, пов’язані з державним регулюванням оціночної діяльності. Проект нормативно-правового акта разом із повідомленням про його оприлюднення та аналізом регулятивного впливу розміщений на офіційному сайті Фонду державного майна України для одержання зауважень і пропозицій від усіх бажаючих узяти участь у його обговоренні.

Таким чином, головні розробники проекту наказу Міністерства юстиції та Фонду державного майна «Про внесення змін до нормативно-правового акта» вжили максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно-правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень не тільки професіоналами в сфері оцінки майна, а також усіма членами суспільства, бажаючими взяти участь у його обговоренні.

8. Прогноз результатів

Проект спільного наказу запровадить єдині підходи до визначення оціночної вартості колісних транспортних засобів та оформлення результатів такої оцінки для цілей оподаткування відповідно до статтей 173 - 174 Податкового кодексу України.

 

 

Голова Фонду 

державного майна                                                                            О. Рябченко

« ___» _____________ 2012 р.