A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку відчуження об'єктів державної власності"

від 2 жовтня 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
"Про внесення змін до Порядку відчуження об'єктів державної власності "

1. Обґрунтування необхідності прийняття постанови

У зв'язку з прийняттям Закону України від 8 вересня 2011 р. № 3713-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки" необхідним є внесення змін до Порядку відчуження об'єктів державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 р. № 803, в частині врегулювання процедурних питань щодо організації продажу державного майна.

Крім того, за час практичного застосування Порядку відчуження об'єктів державної власності виникає необхідність уточнення ряду процедурних питань стосовно відчуження об'єктів державної власності, а також послідовних дій суб'єктів управління в процесі реалізації цих процедур.

Існують чинники, які значно ускладнюють, а подекуди й унеможливлюють реалізацію управлінських рішень та відповідних повноважень щодо окремих видів майна, а саме:

неврегульованість процедури усунення суб'єктом господарювання наявних недоліків та суперечностей в документах, які подаються відповідно до Порядку відчуження об'єктів державної власності, а також невизначеність строку застосування звіту про незалежну оцінку майна для погодження висновку про його вартість призводять до різних підходів у тлумаченні цих процедур;

невідповідність існуючої норми Порядку відчуження об'єктів державної власності вимогам статті 15 Закону України "Про товарну біржу" (із змінами, внесеними Законом України від 20.05.2010 № 2275-VI), в частині можливості продажу майна через біржі.

2. Мета і шляхи її досягнення

Основною метою розробки проекту акта є удосконалення процедури відчуження суб'єктами господарювання об'єктів державної власності, приведення зазначеного Порядку у відповідність з нормами та вимогами законодавчих актів України.

Зокрема, проектом нормативно-правового акта запроваджується механізм щодо:

реалізації положень Закону України від 8 вересня 2011 р. № 3713-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки" в частині визначення Фонду державного майна організатором продажу нерухомого майна державних підприємств;

реалізації положень Закону України "Про товарну біржу" (із змінами, внесеними Законом України від 20.05.2010 № 2275-VI) в частині обмежень стосовно продажу майна через біржі;

встановлення чіткої процедури та єдиних підходів щодо усунення суб'єктом господарювання наявних недоліків і суперечностей в документах, які подаються відповідно до Порядку відчуження об'єктів державної власності, а також визначення строку застосування звіту про оцінку майна для погодження висновку про його вартість.

3. Правові аспекти

У цій сфері суспільних відносин діють Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закони України "Про управління об'єктами державної власності", "Про оренду державного та комунального майна", інші нормативно-правові акти з питань управління об'єктами державної власності, оцінки майна, зокрема Порядок відчуження об'єктів державної власності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2007 № 803 (із змінами та доповненнями).

Реалізація акта не потребує розроблення нових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація постанови не потребує додаткових витрат з державного бюджету, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством фінансів, Міністерством юстиції, Державною фінансовою інспекцією та Держкомпідприємництвом.

6. Регіональний аспект

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується питання розвитку адміністративно - територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови оприлюднюється на веб-порталі Фонду державного майна України для можливого ознайомлення, надання зауважень та пропозицій.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект акта не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття постанови сприятиме запровадженню удосконаленого механізму відчуження суб'єктами господарювання об'єктів державної власності, збільшенню надходжень до загального фонду Державного бюджету України, а також забезпечить приведення Порядку відчуження об'єктів державної власності у відповідність з нормами та вимогами законодавчих актів України.

Голова ФондуО. РЯБЧЕНКО

" ___ " ___________ 2011 р.