A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту змін до Положення про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 29 серпня 2011 року № 1270, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2011 року за № 1096/19834

від 24 лютого 2013 р.

П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А    З А П И С КА
до проекту змін до Положення  про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 29 серпня 2011 року  № 1270,   зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2011 року  за № 1096/19834

 

1.Обгрунтування  необхідності  прийняття  змін

Практика проведення конкурсів з відбору суб‘єктів оціночної діяльності в центральному апараті Фонду державного майна України  (далі – ФДМУ) та його регіональних відділеннях свідчить про те, що всі  юридично виважені рішення, які стосуються процедури проведення конкурсу, зокрема, щодо недопущення до участі в конкурсі претендента,  приймає не робоча група (утворена з  декількох фахівців на чолі з секретарем конкурсної комісії), а безпосередньо  сама конкурсна комісія.

Згідно з Положенням  про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженим наказом ФДМУ від 29 серпня 2011 року  № 1270,   зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2011 року  за № 1096/19834, після опрацювання робочою групою відповідного пакета документів, поданого претендентом, вищезазначена робоча група має готувати довідку щодо кожного претендента. У вказаній довідці  зазначаються штатний склад оцінювачів суб‘єкта господарювання, їх кваліфікація,  досвід виконання робіт з оцінки тощо. Довідка також має містити інформацію щодо  повноти (неповноти) конкурсної документації або факт  несвоєчасного подання конкурсної документації.

Доцільно, щоб рішення щодо недопущення до участі в конкурсі претендента (за підстав, зазначених в Положенні про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності) приймала не робоча група, як це передбачено чинним Положенням, а конкурсна комісія - колегіальний орган, до складу якого входять, зокрема, представники центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів або його територіального органу.

З огляду на вищезазначене, є нагальна потреба внести зміни до Положення про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 29 серпня 2011 року  № 1270,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2011 року  за  № 1096/19834.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою внесення змін до Положення про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 29 серпня 2011 року № 1270, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2011 року за № 1096/19834, є вдосконалення процедури конкурсного відбору суб‘єктів оціночної діяльності  органами приватизації.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення  нормативно-правового акта є Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація нормативно-правового акта не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект зміни потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку  підприємництва. Проект зміни підлягає правовій експертизі, що проводиться Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

         Проект нормативно-правового акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

     У проекті нормативно-правового акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8.Громадське обговорення

     Відповідно до статті 9 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об‘єднань проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному сайті Фонду державного майна України  для одержання зауважень і пропозицій.

    Таким чином, ФДМУ вжив максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно-правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень.

9. Позиція соціальних партнерів

    Проект змін  не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття змін до Положення про конкурсний відбір суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 29 серпня 2011 року № 1270, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 19 вересня 2011 року за № 1096/19834, буде сприяти вдосконаленню процедури конкурсного відбору суб‘єктів оціночної діяльності органами приватизації:  повноваження приймати юридично виважені рішення щодо недопущення  претендентів до участі в конкурсі  будуть надані виключно конкурсним комісіям.

 

 

Начальник Управління з питань

оціночної діяльності                                                                    Л. Тимощик