A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Положення про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою»

від 28 лютого 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Положення про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Зміни до Положення про конкурсний відбір виконавців робіт із землеустрою, затвердженого наказом Фонду державного майна України від
29 вересня 2012 р. № 1420, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України
19 жовтня 2011 р. за № 1210/19948 (далі – Положення), вносяться у зв’язку з прийняттям Закону України від 02 жовтня 2012 р. № 5394-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт» (далі – Закон № 5394-VI), а також з приведенням його у відповідність до Законів України «Про приватизацію державного майна» та «Про захист персональних даних».

Чинною редакцією Положення передбачається, що однією з умов участі у конкурсі  з відбору виконавців робіт із землеустрою є наявність у претендента ліцензії на проведення робіт із землеустрою.

Законом № 5394-VI скасовано ліцензування господарської діяльності у сфері землеустрою та запроваджено вимоги щодо наявності у складі суб’єкта господарювання певної кількості інженерів-землевпорядників, включених до Державного реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників, що  відповідно вимагає приведення Положення у відповідність із цим законом.

Приведення Положення у відповідність із Законом № 5394-VI у частині підтвердження претендентом своєї відповідності вимогам, встановленим законодавством до виконавців робіт із землеустрою, забезпечить відповідність процедури відбору виконавців робіт із землеустрою вимогам законодавства.

Чинною редакцією Закону України «Про приватизацію державного майна» скасовано обов’язковість виготовлення технічного паспорта земельної ділянки під час її підготовки до продажу разом із об’єктами приватизації, а Законом України «Про державний земельний кадастр» визначено, що кадастровий номер земельної ділянки є обов’язковою складовою відомостей про земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, тому потреба у технічному паспорті земельної ділянки під час її підготовки до продажу разом з об’єктом приватизації відпала, а присвоєння їй кадастрового номера є обов’язковим. 

Оскільки при підготовці державними органами приватизації конкурсів з відбору виконавців робіт із землеустрою здійснюється обробка відомостей про фізичну особу – претендента на участь у конкурсі, то з метою приведення Положення у відповідність до вимог Закону України «Про захист персональних даних», необхідно передбачити отримання від такої особи  письмового підтвердження її згоди на обробку персональних даних.


2. Мета і шляхи її досягнення

Головною метою внесення змін до Положення є приведення його норм у відповідність із Законом № 5394-VI, Законами України «Про приватизацію державного майна», «Про державний земельний кадастр», «Про захист персональних даних».

3. Правові аспекти

Предметом правового регулювання проекту наказу є приведення процедури відбору державними органами приватизації на конкурсних засадах виконавців робіт із землеустрою у відповідність із чинним законодавством.

Відносини, пов’язані із внесенням змін до Положення, регулюються Земельним кодексом України, Законами України «Про землеустрій», «Про державний земельний кадастр», «Про приватизацію державного майна».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація запропонованих змін до Положення не потребує додаткових матеріальних витрат.

  

         5. Позиція заінтересованих органів

Внесення змін до Положення потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

 

  1. Регіональний аспект

Внесення змін до Положення не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

  1. Запобігання корупції

Внесення змін до Положення не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект наказу розроблено Фондом державного майна України як органом виконавчої влади, який відповідно до законодавства здійснює повноваження у сфері земельних відносин. З метою громадського обговорення проект наказу разом з повідомленням про його оприлюднення розміщений на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України.

  1. Позиція соціальних партнерів

Внесення змін до Положення не стосується соціально-трудової сфери.

  1.  Прогноз результатів

Видання наказу сприятиме вдосконаленню процедури відбору державними органами виконавців робіт із землеустрою під час підготовки до продажу земельних ділянок разом з об’єктами приватизації та підвищить організацію цього процесу.

 

Голова Фонду                                                                          О. Рябченко

«_____»____________________2013 р.