A A A K K K

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки

від 11 жовтня 2010 р.

 Проект
вноситься Кабінетом Міністрів України
Прем'єр-міністр України
М. Я. АЗАРОВ
" ___ " _________ 2010 р.

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1. У Господарському кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., № 18 - 22, ст. 144; 2005 р., № 17 - 19, ст. 267, № 29, ст. 384, № 31, ст. 420; 2006 р., № 14, ст. 118; 2007 р., № 9, ст. 67, № 12, ст. 106; 2010 р., № 33, ст. 471):

1) частину п'яту статті 75 викласти в такій редакції:

"5. Державне комерційне підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом. Розпоряджатися майном, що належить до основних фондів, державне комерційне підприємство має право лише у межах повноважень та у спосіб, що передбачені цим Кодексом та іншими законами.

Відчуження майнових об'єктів, що належать до основних фондів державного комерційного підприємства, здійснюється лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якого воно належить, якщо інше не встановлено законом.

Відчуження нерухомого майна, а також повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту здійснюється за умови додаткового погодження в установленому порядку з Фондом державного майна України.

Продаж нерухомого майна, якщо інше не встановлено законом, здійснюється через державні органи приватизації з урахуванням вимог законодавства про приватизацію у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.";

2) частину шосту статті 75 викласти в такій редакції:

"6. Кошти, одержані від продажу майнових об'єктів, що належать до основних фондів державного комерційного підприємства, використовуються відповідно до затвердженого фінансового плану, якщо інше не передбачено цим Кодексом або законом.

Кошти, одержані від продажу нерухомого майна, за вирахуванням пов'язаних з його продажем витрат підприємства та балансової (залишкової) вартості такого майна, підлягають перерахуванню до Державного бюджету України. Частина коштів спрямовується з Державного бюджету України на фінансування витрат державних органів приватизації, пов'язаних з продажем такого майна. Граничний обсяг витрат підприємства, пов'язаних з продажем нерухомого майна, визначається Кабінетом Міністрів України.";

3) частину четверту статті 77 викласти в такій редакції:

"4. Відчуження або розпорядження в інший спосіб закріпленим за казенним підприємством майном, що належить до основних фондів, здійснюється лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якого воно належить.

Відчуження нерухомого майна, а також повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту здійснюється за умови додаткового погодження в установленому порядку з Фондом державного майна України.

Продаж нерухомого майна, якщо інше не встановлено законом, здійснюється через державні органи приватизації з урахуванням вимог законодавства про приватизацію у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.";

4) частину шосту статті 141 викласти в такій редакції:

"6. Відчуження державного майна, яке належить до основних фондів, здійснюється у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, якщо інше не встановлено законом. Продаж державного майна, яке належить до основних фондів, здійснюється лише на конкурентних засадах, якщо інше не встановлено законом. Відчуження рухомого та нерухомого майна, яке належить до основних фондів і забезпечує ведення виробничої діяльності державного підприємства відповідно до статутних завдань, може бути здійснено лише у разі, якщо кошти, отримані від його відчуження, спрямовуються виключно на реконструкцію, технічне переоснащення або модернізацію таких основних фондів.".

2. У Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440; 1999 р., № 42-43, ст. 378; 2005 р., № 48, ст. 480):

1) частину другу статті 20 доповнити абзацом такого змісту:

"Продаж нерухомого майна боржника - суб'єкта господарювання державного сектору економіки здійснюється через державні органи приватизації з урахуванням вимог законодавства про приватизацію, особливостей, передбачених цим Законом, у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.";

2) частину першу статті 30 викласти в такій редакції:

"1. Після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо Законом або комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

Продаж нерухомого майна банкрута - суб'єкта господарювання державного сектору економіки здійснюється через державні органи приватизації з урахуванням вимог законодавства про приватизацію, особливостей, передбачених цим Законом, у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.".

3. У Законі України "Про управління об'єктами державної власності" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 46, ст. 456):

1) пункт 18 частини другої статті 5 доповнити підпунктом "л" такого змісту:

"л) продажу нерухомого майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки;";

2) пункт 2 частини першої статті 7 доповнити підпунктом "к" такого змісту:

"к) здійснює в установлених законодавством випадках продаж майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки;";

3) статтю 11 доповнити частиною 21 такого змісту:

"21. Продаж нерухомого майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки, в тому числі в процедурі банкрутства, якщо інше не встановлено законом, здійснюється через державні органи приватизації з урахуванням вимог законодавства про приватизацію у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.".

II. Прикінцеві положення.

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону:

забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України