A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту зміни до Положення  про порядок видачі сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 14.03.2002 № 479,   зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600

від 9 лютого 2012 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту зміни до Положення про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 14.03.2002 № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600

1. Обгрунтування необхідності прийняття змін

Законом України "Про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" від 15.11.2011 № 4018-VI внесено відповідну зміну до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (далі - Закон про оцінку).

Так, відповідно до ст. 19 Закону про оцінку зараз юридичні особи та фізичні особи-приватні підприємці мають подавати до Фонду державного майна України (ФДМУ) з метою отримання сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності не нотаріально засвідчені, а звичайні копії кваліфікаційних документів оцінювачів, зазначених у довідці про штатний склад суб'єкта господарювання. Вказана зміна дала змогу заощадити кошти і час суб'єктів господарювання при підготовці необхідного пакета документів.

З огляду на вищезазначене є нагальна потреба внести відповідну зміну до нормативно-правового акта, що регулює процедуру видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності ФДМУ, - Положення про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 14.03.2002 № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою внесення зміни до Положення про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 14.03.2002 № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600, є приведення його у відповідність до Закону про оцінку.

Крім того, враховуючи рекомендації, надані фахівцями Міністерства юстиції України, а також з метою забезпечення достовірності поданих до ФДМУ документів, передбачено, що суб'єкти господарювання мають подавати звичайні копії кваліфікаційних документів оцінювачів, засвідчені печаткою зазначених вище суб'єктів.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення нормативно - правового акта є Закон України "Про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" від 15.11.2011 № 4018-VI .

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація нормативно - правового акта не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект зміни потребує погодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Проект зміни підлягає правовій експертизі, що проводиться Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект нормативно - правового акта не стосується питання розвитку адміністративно - територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті нормативно - правового акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Відповідно до статті 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному сайті ФДМУ для одержання зауважень і пропозицій.

Таким чином, ФДМУ вжив максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно - правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект зміни не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Внесення зміни до Положення про порядок видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 14.03.2002 № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600, буде сприяти спрощенню процедури видачі сертифікатів суб'єктів оціночної діяльності (зокрема, заощадженню часу та коштів під час підготовки суб'єктами господарювання необхідного пакета документів). Прийняття нормативно - правового акта сприятиме реалізації основних принципів політики уряду в сфері надання платних адміністративних послуг органами виконавчої влади, зокрема, щодо забезпечення доступності названих вище послуг.

Начальник Управління з питань оціночної діяльностіМ. Горяйнов