A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058»

від 27 січня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 липня 1998 року  № 1058»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058» розроблено Фондом державного майна України з метою скасування строку, протягом якого Фонд має забезпечувати передачу творчим спілкам України     у власність нерухомого майна, яке станом на 24 серпня 1991 р. (згідно з правоустановчими документами) перебувало у віданні творчих спілок колишнього Союзу РСР або у володінні чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур.

Довідково: зазначений строк встановлений у пункті 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058, відповідно до якого Фонду було доручено протягом 1998 року передати творчим  спілкам України нерухоме майно творчих спілок колишнього Союзу РСР (згідно з додатком 1).

Необхідність скасування строку, протягом якого Фонд мав забезпечувати передачу нерухомого майна творчим спілкам, виникла у зв'язку із необхідністю забезпечити передачу Національній спілці художників України нерухомого майна - творчих майстерень Київського творчо-виробничого об’єднання «Художник» Художнього фонду УРСР (творчі майстерні Київської організації Національної спілки художників України).

Поштова адреса цих творчих майстерень, зазначена у додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058, є помилковою (згідно з уточненими даними, наданими Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією листом від 18.10.2012 № 04-1434, ці творчі майстерні розташовуються за адресою: м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 44а та 44б, а не за адресою: м. Київ, вулиця Героїв Сталінграда, 44а та 44б).

Таким чином, проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058» Фондом розроблено з метою скасування строку, протягом якого Фонд може забезпечувати передачу за поданням творчих спілок України у їх власність нерухомого майна творчих спілок колишнього СРСР, яке станом на 24 серпня 1991 р. (згідно з правоустановчими документами) перебувало у віданні творчих спілок колишнього СРСР або у володінні                 чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур, згідно з додатком 1.

Також цей проект акта розроблено з метою забезпечення передачі Національній спілці художників України згаданих вище творчих майстерень, для чого необхідно усунути помилку в їх поштовій адресі, яка наведена                 в абзаці сьомому пункту 4 додатка 1.

2.Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту акта насамперед є скасування строку, протягом якого Фонд може забезпечувати передачу за поданням творчих спілок України у їх власність нерухомого майна творчих спілок колишнього СРСР, яке станом на 24 серпня 1991 р. (згідно з правоустановчими документами) перебувало у віданні творчих спілок колишнього СРСР або у володінні чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур, згідно з додатком 1.

Також цей проект акта розроблено з метою забезпечення передачі Національній спілці художників України нерухомого майна - творчих майстерень Київського творчо-виробничого об’єднання «Художник» Художнього фонду УРСР (творчі майстерні Київської організації Національної спілки художників України), які розташовані за адресою: м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 44а та 44б, для чого необхідно усунути помилку у поштовій адресі цих творчих майстерень, яка міститься у абзаці сьомому пункту 4 додатка 1.

Зазначена мета досягається шляхом внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058 «Про передачу нерухомого майна творчим спілкам», а також заміни в абзаці сьомому пункту 4 додатка 1 слів і цифр «Героїв Сталінграда, 44а і 44б» словами і цифрами «проспект Героїв Сталінграда, 44а і 44б, вулиці».

3.Правові аспекти

Проект акта розроблено відповідно до положень Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки».

Нормативно-правовим актом, що діє у цій сфері, крім постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058 «Про передачу нерухомого майна творчим спілкам», є спільний наказ Міністерства економіки України, Фонду державного майна України та Міністерства юстиції України від 18 серпня 1998 року № 110/1639/45 «Про затвердження Порядку передачі нерухомого майна у власність творчим спілкам».

Реалізація цього проекту акта потребує внесення змін лише до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058 «Про передачу нерухомого майна творчим спілкам» і не потребує розроблення нових правових актів, а також визнання чинних актів такими, що втратили чинність.

4.Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058» не потребує залучення коштів з Державного                   бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів       

Проект акта погоджується з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

Розроблений проект акта не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць та не впливає на регіональний аспект.

7.Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадські обговорення

Проект акта оприлюднений на веб-порталі Фонду державного майна України для можливого ознайомлення, надання зауважень та пропозицій.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект акта не стосується питань соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Впровадження цього регуляторного акта дасть змогу:

скасувати строк, протягом якого Фонд державного майна України може забезпечувати передачу у власність творчим спілкам України нерухомого майна творчих спілок колишнього Союзу РСР, яке станом  на 24 серпня 1991 р. перебувало у віданні творчих спілок колишнього Союзу РСР (або у володінні чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур);

привести поштову адресу творчих майстерень, яка зазначена у абзаці сьомому пункту 4 додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 1998 року № 1058 «Про передачу нерухомого майна творчим спілкам» (м. Київ, вулиця Героїв Сталінграда, 44а і 44б), у відповідність з її фактичною адресою (м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 44а і 44б);

забезпечити передачу Національній спілці художників України нерухомого майна за уточненою поштовою адресою.

Від впровадження регуляторного акта негативних результатів не очікується.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проект регуляторного акта передбачається погодити  зі спеціально уповноваженим органом з питань регуляторної політики та підприємництва.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту акта дасть змогу:

продовжити забезпечення Фондом передачі у власність творчим спілкам України нерухомого майна творчих спілок колишнього Союзу РСР, яке станом на 24 серпня 1991 р. перебувало у віданні творчих спілок колишнього Союзу РСР (або у володінні чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур);

усунути неточність у поштовій адресі творчих майстерень Київського творчо-виробничого об’єднання «Художник» Художнього фонду УРСР (творчих майстерень Київської організації Національної спілки художників України), які розташовані за адресою: м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 44а та 44б, та забезпечити їх передачу Фондом у власність Національної спілки художників України.

 

Голова Фонду державного

майна України                                                                       О. Рябченко

“ 08 ”січня 2013 р.