A A A K K K

Енергетична безпека України — один з ключових пріоритетів держави

Сьогодні розповімо про досягнення однієї з енергетичних кампаній, яка перебуває в управлінні Фонду держмайна — АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ). 

АТ «Енергетична компанія України» — другий за величиною імпортер електроенергії. Компанія працює з трьома країнами Єропейського Союзу, а саме: Словаччиною, Румунією та Угорщиною.

Починаючи з середини березня поточного року обсяг імпорту електроенергії з Європейського Союзу ЕКУ зріс у два рази. Саме завдяки цьому компанії вдалося компенсувати втрати електроенергії в українській енергосистемі, які викликані масштабними ворожими обстрілами енергооб’єктів. 

Завдяки підтримці наших партнерів та невпинній роботі українських енергетиків за останні два роки Україні вдалося значно розширити технічні та організаційні можливості для імпорту електроенергії. Це у свою чергу зіграло вирішальну роль у забезпеченні стабільного електропостачання для споживачів та забезпечення діяльності критичної інфраструктури України. 

Довідково: ЕКУ – національна енерготрейдингова компанія, 100% якої належить державі. Підприємство створено у 2022 році і уже генерує дохід для держави. Чистий прибуток ЕКУ за 2023 рік становив 148,9 млн грн. Загальні відрахування у державний бюджет – 209,4 млн грн.