A A A K K K

Ефективна ліквідація непрацюючих державних підприємств без додаткових витрат з бюджету

Верховна Рада України прийняла законопроєкт №9387, який запроваджує ініційований Фондом державного майна України механізм самофінансування ліквідації державних підприємств. Це рішення надає ФДМУ дієві інструменти для очищення державного сектору економіки від збиткових та недіючих підприємств без залучення додаткових коштів з бюджету.

До цього часу добровільна ліквідація державних підприємств фактично не здійснювалася, через що проблема набула критичного масштабу. З 2022 року в управління Фонду передали більше 1200 державних підприємств, довівши їх загальну кількість до 2100.

За результатами проведеного командою Фонду тріажу, 1278 державних підприємств попередньо спрямовані на ліквідацію. Остаточна кількість буде визначена спеціально створеною Робочою групою, оскільки в результаті проведення їх аналізу були виявлені активи, які є привабливими для приватизації.

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль наголосив: "Держава не може генерувати збитки. Ліквідація непрацюючих державних підприємств матиме значний позитивний вплив на економіку України. Це дозволить звільнити економіку від баласту, зменшити фінансовий тягар для бюджету та спрямувати ресурси на розвиток перспективних державних компаній".

Фонд державного майна України вдячний Верховній Раді за підтримку цієї вкрай необхідної ініціативи. А також висловлює подяку міжнародним партнерам — Transparency International, Європейській ініціативі "Експертиз Франс" (Проєкт Право-Justice) та Світовому банку — за їхню експертну підтримку в реалізації реформи.