A A A K K K

Ядерна медицина України: нові можливості для діагностики та лікування

Перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій долучився до засідання підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Участь в обговоренні взяли представники державних органів та широке коло фахівців з лікарської та наукової спільноти, які представляють провідні медичні заклади України.

Засідання було присвячене обговоренню Концепції розвитку ядерної медицини в Україні. Її представили державне підприємство «УДВП ІЗОТОП», яке входить в управління ФДМУ. Також спілкувалися щодо питання впровадження в Україні виробництва радіоактивних лікарських засобів.

Завдяки такій Концепції, українці отримають доступ до новітніх та доступних радіоактивних лікарських засобів для діагностики та лікування різних захворювань. Зокрема, онкологічних, серцево-судинних, ендокринних, нефрологічних, неврологічних та інших. Фонд держмайна також підтримує цю ініціативу. Адже її мета покращити якість життя людей.

До ключових елементів Концепції належать:

  1. Облаштування мережі територіальних центрів онкологічної діагностики, обладнаних компактними циклотронами.

  2. Створення промислового циклотронного центру на базі ДП «УДВП ІЗОТОП».

  3. На його базі відкриття першої в Україні лабораторії контролю якості радіоактивних лікарських засобів за стандартами GMP.

Учасники комітету розраховують на схвалення Концепції та її подальшу підтримку з боку вищих органів державної влади.