A A A K K K

Законодавчі ініціативи: відбулося обговорення питань реалізації законодавства пов’язаного з діяльністю ФДМУ

Відбулася зустріч Команди ФДМУ на чолі з Віталієм Ковалем із Заступником голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Олексієм Мовчаном, членами правління АТ «Прозорро.Продажі» та представником проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" USAID/UKaid SOERA.

Віталій Коваль наголосив: «ФДМУ, по суті, є органом, який формує політику власності. Сьогодні час ставити крапку на стереотипах і почати їх ламати впроваджуючи нові парадигми та переймати досвід наших іноземних партнерів. Зокрема вже зараз Команда ФДМУ аналізує досвід 20 країн, найбільш підходящі моделі у Польщі, Франції та Швеції». 

Ключовою темою зустрічі було обговорення поточних ініціатив, які пов'язані зі сферою діяльності ФДМУ, зокрема:

  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності розпорядження державним та комунальним майном та процесів відновлення, №11069;

  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та вдосконалення законодавства у сфері оренди, №11071;

  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо управління майном вугледобувних підприємств, військовим майном та іншим державним майном, №11089;

  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності управління державним майном, вдосконалення механізму реалізації арештованого майна та наближення правових стандартів в Україні до європейських стандартів, №11139 та інші.

Представники ФДМУ розповіли про перші результати проведення тріажу (аналіз переданих об’єктів за критерієм спроможності вести господарську діяльність та наявності ліквідних активів) державних підприємств. Оскільки процес уже завершено, як результат, проведено тріаж вже 1 183 ДП. Відповідно до результатів прийматимуться рішення подальших дій щодо підприємства: банкрутство, ліквідація чи приватизація. 

Окремою темою обговорень став новий проєкт Фонду держмайна — Земельний Банк. Присутні окреслили механізми реалізації та роботу над законодавчими змінами спільно з іншими відомствами в рамках реалізації проєкту. Фонд вже провів відповідну підготовчу роботу: здійснив інвентаризацію державних земельних активів; виділив частку, яка належать Фонду; визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу.  Даний проєкт дозволить аграріям отримати доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони. Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури, з початковою ціною в 12% від нормативної грошової оцінки угіддя. Старт Земельного Банку запланований вже влітку поточного року.

Також присутні обмінялися думками щодо загальної дохідності ФДМУ від всіх сфер діяльності та питання реструктуризації. Зокрема окремо обговорили доцільність та результат обʼєднання структурних одиниць і перерозподіл функцій всередині відомства. Тобто законопроєкт №8250.

Як результат учасники зустрічі домовилися про спільну роботу над законодавчими ініціативами та пошуком додаткових ресурсів, які сприяли б покращенню роботи відомства.