A A A K K K

Прозоре партнерство держави та бізнесу: стратегія зростання для української економіки

Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна України, взяв участь у Першій щорічній конференції Forbes Ukraine "Гроші для перемоги". Він представив візію Фонду щодо приватизації та удосконалення політики управління державною власністю для розвитку та подолання сучасних ризиків.

Під час панельної дискусії "Приватизація на часі. Як збільшити капіталізацію активів, що належать державі" Віталій Коваль наголосив на необхідності завершити процес роздержавлення непрофільних для держави галузей економіки. Він також зазначив важливість корпоратизації компаній, які залишаться в управлінні держави, щоб створити пул потужних та ефективних підприємств.

«Державна стратегія сфокусована на приватизації всіх непрофільних активів, щоб залучити інвестиції та стимулювати економічне зростання. Водночас стратегічні активи, такі як підприємства ядерної енергетики та військово-промислового комплексу тощо, залишаться під контролем держави», – підкреслив Віталій Коваль.

ФДМУ впроваджує системний підхід до приватизації, забезпечуючи прозорість аукціонів через повністю онлайнові процедури. Ефективність приватизації підтверджується цифрами, що свідчить про високий інтерес інвесторів до державних активів. За перші 5 місяців 2024 року ФДМУ залучив більше коштів від приватизації, ніж за весь 2018 рік. Середня кількість учасників на онлайн-аукціонах сягнула рекордного для незалежної України показника – 5,15.

"Приватизація на часі, бо не на часі нарощувати збитки державних підприємств. Це важлива складова політики управління державною власністю. Приватизація не означає закриття підприємств, а навпаки – дає їм нове життя", – зазначив Віталій Коваль та навів приклад приватизації Марилівського спиртового заводу, продаж якого приніс державному бюджету понад 200 млн грн від приватизації, повернення боргових зобов'язань та сплати ПДВ. Минулого місяця на базі ДП відкрилось сучасне виробництво біоетанолу. Загалом проект залучив понад 500 млн грн інвестицій в економіку України.

Голова ФДМУ також поділився планами удосконалення законодавства з урахуванням досвіду Франції: спрямовувати частину коштів від приватизації на енергоефективність та оновлення основних засобів підприємств, що залишаються у держвласності. Лише 10% економії в цій сфері може дати 25 млрд грн щорічно.

"Закликаю бізнес активно долучатися до приватизаційних процесів та надсилати нам листи про зацікавленість в об'єктах. Приватизація – це не лише інвестиції, а й можливість разом з державою будувати нову, сильну економіку України", – підсумував Віталій Коваль.