A A A K K K

Віталій Коваль: «Земельний банк» — нова історія аграрній галузі України

Під час міжнародної конференції Grain Ukraine 2024 Голова Фонду державного майна Віталій Коваль представив аграріям проєкт «Земельний банк», метою якого є відкриття прозорого та ефективного ринку оренди державних земель сільськогосподарського призначення.

Під час презентації Віталій Коваль наголосив: «З 1991 року, після здобуття Україною незалежності, на жаль, не було ефективних механізмів для прозорої оренди державних земель сільськогосподарського призначення. Бізнес був змушений випрошувати ділянки в тих, хто мав вплив у цій сфері. Це призвело до багатьох проблем, зокрема поширення корупційних схем і занепаду дослідних підприємств та установ. Сьогодні Фонд держмайна презентує розроблене рішення для запуску прозорого й успішного ринку оренди, який працюватиме відкрито, без негативних правових і кримінальних наслідків».

Проєкт відкриває для аграріїв можливість отримати доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони на електронному майданчику «Прозорро.Продажі». У першому пулі будуть представлені понад 100 тисяч гектарів інвестиційно привабливих, вільних від забудови та арештів земельних ділянок у різних регіонах України, внесених до Державного земельного кадастру. Ці землі будуть виставлені на торги вже наприкінці червня — на початку липня 2024 року.

Для участі в аукціоні з оренди аграріям необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах. Переможець аукціону, який запропонує найвищу ставку, отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед. Стартова вартість аукціону становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

«За нашими розрахунками, відкритий ринок оренди держземель принесе до бюджету 1 млрд грн на першому етапі, а при залученні всіх земель ця сума може зрости до 8 млрд грн на рік і більше. Земля — це база країни і можливість забезпечити прозорий бізнес. Сьогодні ми створюємо для цього умови», — підкреслив Віталій Коваль.

Голова ФДМУ також зазначив, що проєкт «Земельний банк» покликаний поставити крапку в корупційних схемах з державною землею: «Одна з головних проблем ринку держземель, яка набула масового характеру, — це корупція. Усі схеми мають відійти в минуле. Ми створили умови для чесного і прозорого ведення аграрного бізнесу в Україні».

Реалізація проєкту «Земельний банк» не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, особливо тих, хто втратив свої землі через війну, але й сприятиме наповненню державного та місцевих бюджетів, створенню нових робочих місць та розвитку сільських територій.

Віталій Коваль підсумував: «Це нова історія, яку ми пишемо в аграрній галузі та державному управлінні, щоб поставити крапку в корупційних схемах з державною землею».

Детальна інформація про «Земельний банк»  - за посиланням.