A A A K K K

Віталій Коваль: діджиталізація та залучення професіоналів – ключові напрямки розвитку державних інституцій

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль взяв участь у заході «Реформи та стійкість: управління заради виживання», який відбувся у Берліні. Разом з українськими колегами та міжнародними партнерами він обговорив виклики та перспективи державного управління в Україні в умовах війни.

У своєму виступі Віталій Коваль наголосив на пріоритетності зміцнення інституційної спроможності центральних органів виконавчої влади. «Сьогодні ми здійснюємо велику справу, трансформуючи країну під час війни. Ми чітко усвідомиливажливість людей та інституцій, а також те, що саме люди створюють інституції», – зазначив він.

Голова ФДМУ окреслив основні виклики, з якими стикається Фонд в умовах воєнного часу. Зокрема, це зменшення кількості працівників через мобілізацію та загальне скорочення державного апарату. 

Так, у 2024 році кількість працівників ФДМУ зменшилася з 1800 до 1200 осіб. Водночас Фонд розширює сферу діяльності, виконуючи нові важливі для країни функції, такі як реалізація реформи оренди державних сільськогосподарських земель та управління санкційними активами. 

«Вихід ми бачимо у залученні професіоналів та комплексній автоматизації процесів», – підкреслив Віталій Коваль. Він навів приклад успішної діджиталізації – державної електронної системи Прозорро.Продажі, через яку ФДМУ проводить всі аукціони з приватизації та оренди.

«У 2019 році я змінив приватний бізнес на державну службу і зрозумів, що ніде більше немає таких можливостей для масштабних змін у країні. Ми звертаємося до українців по всьому світу з закликом проявити національний патріотизм та піти працювати у державний сектор. Бо ніхто інший, ніж ми, не зможе цього зробити», – підкреслив Віталій Коваль.

На завершення виступу Голова ФДМУ подякував міжнародним партнерам за підтримку та висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю.

Довідково. Захід «Реформи та стійкість: управління заради виживання» був організований RISE Ukraine, Німецьким фондом Маршалла, Transatlantic Democracy Working Group, Німецько-українським бюро, Професійною урядовою асоціацією (PGA), Інститутом аналітики та адвокації, Transparency International Ukraine та відбувся за підтримки Фондів Відкритого Суспільства, Міжнародного фонду «Відродження», Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), PACT, UK International Development, Open Contracting Partnership та Фонду Конрада Аденауера.