A A A K K K

Відбулося чергове засідання Експертної ради з питань оціночної діяльності

В онлайн-засіданні взяли участь Перший заступник Голови Фонду Денис Шугалій та інші члени Експертної ради. Вони обговорили питання вдосконалення Єдиної бази даних звітів про оцінку, контрольних функцій Фонду та критерії для виявлення недобросовісних оцінювачів.  
 
У Фонді державного майна існує Єдина база даних звітів про оцінку, яка забезпечує свої функції. Багато органів, які дотичні до оцінки зацікавлені у її розширенні. Адже, це – дуже потужний інструмент, який потрібно покращувати, бо наразі він використовується лише для оцінки, яка потрібна для оподаткування.  
 
Фонд державного майна, як регулятор оцінки має право проводити моніторинг, перевірку оцінювачів та звітів оцінки, а також здійснювати контроль. При цьому керується Інструкцією у якій прописані зокрема і критерії-ризики, які можуть стати підставою для перевірки.  
 
Як результат, ті звіти, які під час моніторингу потрапляють під перевірку надсилаються на рецензування. Частина звітів таки отримує позитивне рецензування і ніяк не впливає на продовження оціночної діяльності. Оцінювачі, які сумлінно виконують свою роботу, і роблять звіти відповідно до стандартів оцінки, можуть не хвилюватися щодо визначених критеріїв для перевірки.  
 
Фонд націлений на те, щоб піднімати рівень оцінки в Україні, як шляхом надання рекомендацій та направлення на підвищення кваліфікації тих, хто не досконало володіє знаннями, так і шляхом виявлення недобросовісних оцінювачів, яких позбавляє доступу до Єдиної бази.  
 
Під час засідання перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій вкотре наголосив, що добросовісним оцінювачам немає за що хвилюватися, адже в Інструкції критерії існують не для покарання, а для перевірки. І лише в разі виявлення порушень, помилок чи заниження оцінки у звітах, може бути застосоване покарання. Також акцентував, що Єдина база даних звітів про оцінку працює, проте потребує модернізації для того, щоб працювати ефективніше.  
 
Фонд вже має певні напрацювання і пропозиції щодо цього та у пошуках партнерів, які зможуть допомогти з реалізацією. Найбільшою перевагою Єдиної бази є відкритість і прозорість, і чим прозоріша буде система, тим менше буде зловживань і порушень у сфері оцінки. ФДМУ продовжує працювати, аби система ставала кращою!