A A A K K K

Віталій Коваль: ФДМУ підтримує амбітні плани закарпатських виноробів

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль здійснив робочий візит до державного підприємства «Леанка» в Закарпатській області. Під час візиту він обговорив з головою Закарпатської ОДА Віктором Микитою перспективи розвитку виноробної галузі регіону та анонсував плани щодо приватизації підприємства.

Віталій Коваль високо оцінив історичну цінність Середнянських винних підвалів, пам'ятки архітектури XVI століття, занесеної ЮНЕСКО до десятки найкращих винних підвалів Європи: «Це справді унікальне місце, яке дихає історією. Ці погреби, випалені в гірській породі, є свідками багатовікових традицій виноробства в регіоні».

Голова ФДМУ анонсував плани приватизації ДП «Леанка»: «Приватизація ДП «Леанка» – це історія майбутнього успіху. Ми активно готуємо підприємство до цього процесу, щоб надати йому новий імпульс для розвитку».

Віктор Микита представив амбітні плани Закарпаття щодо розвитку виноробства. Важливим досягненням у цьому напрямку стала нещодавня реєстрація географічного зазначення «Вина Закарпаття». Цей крок сприятиме просуванню місцевої продукції на ринку та підкреслить унікальність закарпатських вин.




 

Віталій Коваль висловив підтримку цих ініціатив з боку Фонду державного майна України:

«ФДМУ готовий надати необхідну підтримку виноробам регіону. Зокрема, запуск проєкту «Земельний банк» відкриє нові можливості для галузі. До банку увійдуть землі ДП «Леанка», що дозволить виноробам отримати можливість прозорої оренди державних сільськогосподарських земель на термін до 25 років. Це створить стабільну основу для довгострокового розвитку виноградарства в Закарпатті», - зазначив Голова ФДМУ.

Обидві сторони висловили впевненість, що такі кроки сприятимуть зміцненню позицій закарпатського виноробства на українському та міжнародному ринках.

Довідково. Середнянські винні підвали мають загальну довжину 4,5 км і висічені в туфі - пористій породі вулканічного походження. Постійна температура 12°C створює ідеальні умови для витримки вина.