A A A K K K

Віталій Коваль взяв участь у міжурядових консультаціях з Чехією

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль взяв участь у роботі української урядової делегації на другому спільному засіданні урядів Чехії та України. Особливу увагу було приділено питанням економічного співробітництва та залучення інвестицій в економіку України.

У рамках міжурядових консультацій відбулося засідання групи економічного співробітництва за участі Міністра енергетики України Германа Галущенка, Міністра промисловості і торгівлі Чеської Республіки Йозефа Сікели та директора Департаменту зовнішньоекономічної політики Міністерства промисловості і торгівлі Чехії Мартіна Поспішіла.



Віталій Коваль наголосив на важливій ролі Фонду державного майна України (ФДМУ) як ключової інституції для залучення інвестицій. ФДМУ пропонує широкий спектр можливостей: від великих підприємств хімічної, харчової та інших галузей до оренди державного майна та реалізації проєкту "Земельний банк" для аграрного сектору. Для забезпечення прозорості процесів ФДМУ впроваджує системний підхід, зокрема, через онлайн-аукціони.

Під час обговорень особливу увагу було приділено співпраці в титановій галузі. Україна, володіючи 20% світових запасів титану, має значний потенціал стати важливим гравцем на глобальному ринку. Вже існує потужна співпраця з Чехією у цій сфері, зокрема, компанія Precheza A.S. є одним з найбільших покупців української титанової руди.

Окрім титанової, обговорювалися перспективи співпраці у хімічній промисловості. Мета України – запустити великі підприємства в цих стратегічних галузях, що сприятиме економічному розвитку країни та відкриє нові можливості для диверсифікації джерел постачання та забезпечення стабільності виробничих ланцюгів для європейських партнерів.

Віталій Коваль підкреслив, що ФДМУ продовжує працювати над залученням інвестицій у стратегічні галузі та налагоджує діалог з чеськими партнерами для успішного розвитку та відбудови України. Чехія, з її розвинутою промисловістю та значним досвідом у реформуванні економіки, є надзвичайно важливим партнером для України на шляху євроінтеграції та економічного відновлення.

Також сьогодні анонсовано підписання меморандуму про співпрацю між Фондом державного майна України та Управлінням у справах представництва уряду у майнових справах Чеської Республіки (OGRPA).