A A A K K K

ФДМУ переймає європейський досвід управління держмайном

Фонд державного майна України посилює міжнародну співпрацю у сфері управління державною нерухомістю. У рамках цієї ініціативи Голова ФДМУ Віталій Коваль провів зустріч з генеральною директоркою Управління у справах представництва уряду у майнових справах Чеської Республіки (OGRPA) Катериною Арайму. Цей захід є продовженням діалогу, розпочатого під час українсько-чеських міжурядових консультацій.

Під час зустрічі сторони обговорили найкращі практики управління державним майном. У тому числі, досвідом OGRPA щодо управління нерухомістю державних підприємств, визначення потреб у переселенні державних установ та оптимізації використання площ. 

Особливу увагу сторони приділили питанню енергоефективності будівель та економії на комунальних послугах, вважаючи це одним з ключових маркерів ефективності управління нерухомістю. Також обговорювався досвід OGRPA щодо управління активами, що потрапили під санкції.

ФДМУ, як найбільший орендодавець в Україні, управляє понад 8 мільйонами квадратних метрів державної нерухомості. Досвід OGRPA, яке керує більш ніж 1,2 мільйона активів, стане неоціненним для оптимізації управління цим потужним ресурсом. Саме тому обмін досвідом між установами є надзвичайно важливим для підвищення ефективності управління державним майном в Україні.

У контексті цієї співпраці, у вересні 2024 року ФДМУ планує вступити до європейської мережі PuRE-net (The Public Real Estate Network). Ця організація об'єднує установи, що управляють держвласністю, та є платформою для обміну досвідом. Співпраця з OGRPA, одним із засновників PuRE-net, сприятиме успішній інтеграції України до цієї мережі та наблизить стандарти управління держмайном в Україні до європейських.