A A A K K K

ФДМУ презентує проєкт «Велика приватизація — 2024»: новий етап економічного розвитку України

Фонд державного майна України провів публічну презентацію проєкту «Велика приватизація — 2024», яка зібрала понад 150 представників уряду, парламенту, міжнародних організацій, дипломатичного корпусу та бізнесу. Захід став платформою для обговорення перспектив та значення великої приватизації для економічного розвитку України.

Успішний досвід малої приватизації, яка після відновлення у вересні 2022 року вже принесла понад 5 мільярдів гривень до державного бюджету, підтверджує ефективність цього механізму залучення інвестицій. Рівний доступ до торгів та прозорість процедур сприяли активній участі приватних інвесторів, що заклало міцний фундамент для наступного етапу — старту великої приватизації.

«У форматі великої приватизації Фонд не лише пропонує інвесторам потужні активи, але й гарантує максимальний рівень прозорості процесу, — зазначив Голова ФДМУ Віталій Коваль, відкриваючи захід. — Вперше в історії України велика приватизація відбуватиметься повністю онлайн на платформі "Прозорро.Продажі". Це забезпечить рівні можливості для учасників. Через відкриті аукціони ми прагнемо залучити ефективних власників, здатних модернізувати підприємства та підвищити їхню конкурентоспроможність на глобальному ринку. Адже кожен приватизований об'єкт — це потенціал для інновацій, створення нових робочих місць та збільшення податкових надходжень. Велика приватизація — це не лише великі інвестиції в окремі об'єкти, а й внесок у майбутнє всієї країни».

Серед ТОП-5 об'єктів, які будуть виставлені на торги цього року:

Готель «Україна»: 4-зірковий готель у самому серці столиці, стартова ціна — понад 1 млрд гривень. Аукціон відбудеться 18 вересня 2024 року.

АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія»: Найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд, стартова ціна — майже 3.9 млрд гривень. Аукціон призначено на 9 жовтня 2024 року.

ТОВ «Аерок»: Провідний виробник газобетонних виробів з виробничими потужностями у Київській та Львівській областях.

ТОВ «Демурінський ГЗК»: Гірничо-збагачувальне підприємство, що розробляє Вовчанське родовище титану та цирконію.

ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ТРЦ «Ocean Plaza»): Один з найбільших торгово-розважальних центрів Києва.

«Велика приватизація відкриває можливості для нових інвестицій, необхідних для відбудови та модернізації нашої країни, — підкреслила Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко. — Це інструмент розвитку, спрямований на залучення ефективних власників, які закладуть фундамент для зростання економіки вже зараз, створять нові робочі місця і наповнюватимуть податками бюджет. Уряд системно працює над реформою ефективного управління держвласністю, зокрема, завдяки приватизації. За останні два роки ми передали Фонду держмайна понад 1200 підприємств, більшість із яких знайшли інвесторів».

Заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма відзначив позитивні тенденції: «У нас є хороший початок малої приватизації. Ми бачимо реальні результати. Ціни аукціонів навіть кращі ніж до війни.». Він також підкреслив прозорість процесу: «Відбудований повністю прозорий процес. Я думаю, що ні в кого не має сумнівів, що щось відбувається під столом. Кожен аукціон відкритий і якісно підготовлений».

Голова комітету з питань економічного розвитку ВРУ Дмитро Наталуха, коментуючи початок великої приватизації, наголосив на важливості цього кроку для економічного розвитку країни: «Початок великої приватизації – це фундаментальний крок з точки зору саме економічної деокупації. На противагу – в Україну заходить капітал наших союзників, капітал наших друзів та партнерів, які будуть зацікавлені не в тому, щоб довести до ручки черговий державний актив, а в тому, щоб разом з державою Україна отримувати від нього прибуток».

Під час заходу відбулась панельна дискусія, присвячена залученню інвестицій під час війни, за участі Олексія Мовчана, Голови підкомітету ВРУ з питань регулювання публічних закупівель, Ігоря Тимошенка, заступника Голови Фонду державного майна України, та Сергія Бута, Голови правління «Прозорро.Продажі». Учасники наголосили на вирішальній ролі системи «Прозорро.Продажі» у забезпеченні прозорості та рівних умов для всіх учасників ринку. Цей підхід не лише стимулює економічний розвиток країни, але й зміцнює її позиції як надійного партнера для міжнародного бізнесу. 

Нагадаємо, що кошти від приватизації державних підприємств спрямовуються до державного бюджету України, а від продажу націоналізованих активів — у фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

Захід організований ФДМУ в партнерстві з проєктом USAID/UKaid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA).