A A A K K K

Фонд державного майна України та Міністерство економіки обговорили пріоритетні кроки щодо розмінування земель аграрних державних підприємств

Команди Фонду державного майна України та Міністерства економіки України провели робочу зустріч щодо заходів з гуманітарного розмінування земель аграрних державних підприємств. Повернення сільськогосподарських земель у господарський обіг є одним з ключових пріоритетів для відновлення економіки України.

У зустрічі взяли участь заступниця Голови ФДМУ Оксана Осьмачко та заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Оксана Осьмачко повідомила, що наразі у віданні Фонду перебуває 386 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, з яких понад 20 тисяч гектарів потребують розмінування. Ще 98 тисяч гектарів на тимчасово окупованих територіях потребуватимуть очищення та розмінування у майбутньому.

Загалом активи держави складають 806 тисяч гектарів сільськогосподарської землі, які поступово будуть консолідовані у Земельному банку — проєкті ФДМУ з прозорої оренди земель сільськогосподарського призначення.

Особливу увагу сторони приділили землям на прифронтових територіях та в областях, що були під окупацією. Учасники обговорили проблемні питання, пов'язані з різним ступенем забруднення територій та необхідністю визначення пріоритетних ділянок для розмінування.

Наступні кроки передбачають детальний аналіз земельних ділянок, що потребують розмінування, та підготовку пропозицій щодо залучення фінансування. Пріоритетна увага приділятиметься деокупованим регіонам, де розмінування земель сприятиме швидкому відновленню аграрного сектору та економіки загалом.