A A A K K K

Віталій Коваль: Успіх малої приватизації відкриває шлях до великої

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль взяв участь у панельній дискусії «Інвестиційний клімат Української економіки під час війни» в рамках конгресу INVEST IN UKRAINE. У своєму виступі Віталій Коваль акцентував на стрімкому зростанні інтересу до приватизації та необхідності розвитку кредитування.

Очільник Фонду підкреслив, що саме успіх малої приватизації надихнули на старт великої приватизації в Україні. За даними ФДМУ, у другому кварталі цього року середня кількість учасників онлайн-аукціонів зросла до 5,5 на один лот, що у 2,5 рази більше, ніж до 2019 року.

«Бізнес прагне придбати активи, бажає брати участь у процесі та вірить у приватизацію», – зазначив Віталій Коваль.

Віталій Коваль наголосив на важливості кредитування для успішної приватизації та розвитку економіки. Окрему увагу він приділив проблемі недостатнього кредитування державних підприємств. З 2300 підприємств, які перебувають в управлінні Фонду, лише близько 3% мають кредити.

«Це є значною проблемою державного сектора. Моє завдання як керівника фонду – відкрити шлях для приватного бізнесу, щоб якомога більше підприємств були приватизовані, отримали інвестиції і включилися у нормальний економічний процес», – наголосив Віталій Коваль.

«Коли кредитний ресурс спрямується на приватизацію, це значно підвищить її ефективність», – додав він.

Як приклад позитивного впливу кредитування на покращення прозорості бізнесу, Голова Фонду держмайна згадав програму «5-7-9», адже підприємці для отримання кредиту змушені відповідати тим вимогам, які встановила система.

Віталій Коваль також наголосив на важливості активної позиції українських інвесторів: «Серед нас є люди, які не зупинилися, які продовжують інвестувати та розвиватися. Незважаючи на всі труднощі, вірять в перемогу України».

Голова Фонду держмайна закликав банки до співпраці у створенні нових систем спільного фінансування та підтримки інвестиційних фондів для стимулювання економіки України через приватизацію та інвестиції.