A A A K K K

Робота ФДМУ у прифронтових територіях: відновлення приватизації, орендні площі для релокації, передача сховищ у комунальну власність

Понад 70% Запорізької області перебуває у тимчасовій окупації, проте регіональне відділення ФДМУ в області продовжує функціонувати та залучати кошти до держбюджету. 

Починаючи з 2024 року, після відновлення приватизації, Фонд уклав 10 договорів купівлі-продажу. В середньому за кожен актив змагалися 4,7 учасника. Загальні надходження до держбюджету з урахуванням ПДВ сягнули 25,6 млн гривень. 

Попри близькість фронту, представники бізнес-спільноти цікавляться можливістю орендувати державні площі. Завдяки такій активності підприємців понад 3 млн гривень вже залучено до  держбюджету з початку цього року. 

Окрім того, Запорізьке РВ передало в оренду понад 7,1 тис. м² для розміщення релокованих з тимчасово окупованих територій області установ і організацій, які виконують державні функції та допомагають забезпечити проживанням внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні у Запоріжжі на базі державного майна продовжують працювати і органи виконавчої влади,  місцевого самоврядування та навчальні заклади. 

Триває робота з передачі до комунальної власності територіальних громад позастатутного майна, зокрема і захисних споруд. Так, від початку повномасштабного вторгнення, завдяки ефективній роботі фахівців управління, вдалось передати п’ять захисних споруд, з яких три розташовані у центрі Запоріжжя. Укриття у центрі міста розраховані на понад 3,5 тис. осіб. Цей напрям роботи особливо важливий, оскільки це допоможе забезпечити утримання їх у належному стані безпосередньо громадами. 

Попри те, що Запорізька область друга за кількістю повітряних тривог в Україні, регіональне відділення продовжує презентувати інвестиційні можливості. Працівники ФДМУ організовують та беруть участь у публічних заходах для представників бізнесу і територіальних громад.

Фахівці Запорізького РВ, які й всі українці, чекають на перемогу і будують плани на майбутнє. Наразі велика кількість державного майна перебуває на тимчасово окупованих територіях. Тому після відновлення територіальної цілісності на управління чекає багато роботи, мова йде про: обстеження об’єктів у Бердянську, Мелітополі, Енергодарі та інших містах і містечках області. Вони продовжуватимуть шукати відповідальних інвесторів, які брали б участь у розбудові та посиленні післявоєнної економіки України.