A A A K K K

Земельний банк: ФДМУ створив першого державного оператора земель сільськогосподарського призначення

Фонд державного майна України завершив процес корпоратизації ДП «Фонд аграрних інвестицій», створивши на його основі ТОВ «Державний земельний банк». Це перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення. Новостворене товариство на 100% належить державі. Це необхідний фінальний етап у реалізації проєкту «Земельний банк» перед офіційним запуском перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель.

Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна України, прокоментував:

«Ми пройшли значний шлях з реформування ринку державних земель. Від нормативно-правових змін і створення першого оператора «Земельного банку» до перереєстрації першого пулу земель і корпоратизації підприємства. Це унікальний досвід для України, адже вперше державне підприємство перетворилося на ТОВ, стовідсотковим власником якого є держава».

Ярослав Ярославський, керівник ТОВ «Державний земельний банк», підкреслив економічні переваги:

«Механізм користування земельними ділянками кардинально змінюється. Замість 1% від нормативно-грошової оцінки за постійне користування, тепер орендна ставка складе 12%. Це збільшить надходження до бюджету щонайменше у 12 разів».

Створення ТОВ «Державний земельний банк» є важливим кроком у реформуванні управління державними землями. Реалізація проєкту «Земельний банк» має на меті суттєво підвищити ефективність використання державних земель, збільшить надходження до державного бюджету, із якого фінансуються Сили оборони України,  та створить прозорі умови для всіх учасників ринку.