A A A K K K

Міжнародна співпраця: Команда ФДМУ провела зустріч з Польською агенцією інвестицій та торгівлі, Польським фондом розвитку і Корпорацією страхування експертних кредитів

Команда ФДМУ у складі в.о Голови Фонду — Іванни Смачило та керівника апарату  відомства — Олександра Бірюкова провела робочу зустріч з Польською агенцією інвестицій та торгівлі, Польським фондом розвитку і Корпорацією страхування експертних кредитів. Предмет обговорень — шляхи залучення польських інвесторів на українські ринки.

Делегація представила партнерам можливості інвестування у державну нерухомість або землі сільськогосподарського призначення. Окремо представили інвестменю з приватизації, акцентували на відновленні великої приватизації. Іванна Смачило  розповіла польським колегам про найбільші активи — готель «Україна», АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», завод «Аерок».

Також сторони обговорили можливості обміну досвідом щодо управління агропідприємствами, які перебувають у державній власності, та  підготовки й передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення. Досвід наших партнерів важливий, оскільки імплементація європейських стандартів в Україні є однією з вимог для вступу до Європейського Союзу. 

Окремою темою обговорень стали можливості страхування польських інвестицій від воєнних ризиків, адже економічні гарантії для бізнесу є одним з ключів до успішного залучення іноземного капіталу в українську економіку. 

У свою чергу, представники Польської агенції інвестицій та торгівлі висловили зацікавленість у пропозиціях від ФДМУ, зокрема у секторах сільського господарства та видобувної галузі.

Довідково. Польська агенція інвестицій та торгівлі (Polska agencja Inwestycji i handlu, PAIH) — це польське урядове агентство, яке сприяє розвитку польського експорту та залучення інвестицій у Польщу. Представництво в Україні відкрито у 2018 році. Крім того, агенція створила реєстр польських компаній, які готові взяти участь у відбудові України. Станом на липень 2022 в реєстрі було 420 польських компаній, на початок 2024 року кількість компаній у реєстрі перевищила 3 тисячі.

Польський фонд розвитку  —  це державна фінансова група, яка пропонує інструменти підтримки розвитку компаній, органів місцевого самоврядування та окремих осіб. ПФР було створено у рамках урядового Плану відновлення та розвитку, розробленого Віце-прем’єр-міністром та Міністром економічного розвитку та фінансів.

Корпорація страхування експортних кредитів (KUKE) – єдиний у світі страховик, який бере на себе ризики, пов'язані з оплатою за поставлену продукцію та її транспортуванням замовникам в Україні. Наразі KUKE реалізує перший контракт в інтересах компанії за межами Польщі – це страхування ризиків німецької компанії, яка інвестує в Україну.