A A A K K K

"Україна" на порозі змін: легендарний київський готель продали за 2,5 мільярди гривень

Сьогодні аукціон з великої приватизації вперше в історії країни відбувся онлайн у системі «Прозорро.Продажі». За право власності на актив у центрі столиці змагалися 3 учасники. Вартість об’єкта приватизації у ході прозорої конкуренції зросла більше ніж удвічі. Зі стартових — 1 047 637 152 гривень до фінальних  —  2 511 777 888 гривень. 

«Зростання вартості лоту у 2,4 рази — це чітке підтвердження готовності українського ринку до масштабних інвестицій. Тому команда Фонду не планує зупинятися на досягнутому і продовжить готувати нові активи до торгів, аби наповнювати держбюджет та наближати перемогу України. Адже сьогодні кожна гривня працює на підтримку Сил оборони», — підкреслила в.о Голови ФДМУ Іванна Смачило. 

4-х зірковий готель“Україна”  - особливий лот. Він працює з 1961 року і є символом української індустрії гостинності та її багатої історії. Об’єкт знаходиться в центрі Києва і неодноразово приймав відомих політиків, митців та гостей з усього світу. Був місцем проведення багатьох знаменних подій: від урочистих бенкетів до творчих вечорів. 

Новий власник отримає перспективний об’єкт для розвитку готельного бізнесу. Адже готель має 14 поверхів, 363 номери, 6 конференц-залів, парковку та інші зручності для гостей. 

Загальний економічний ефект від аукціону може скласти понад 3 млрд гривень. Адже разом з ПДВ переможець торгів має сплатити 502 355 578  грн. На це він має 30 робочих днів. 

Крім того, він зобов’язаний виконати й інші умови приватизації. Впродовж 6 місяців погасити борги із заробітної плати, кредиторської заборгованості та перед бюджетом, не звільняти працівників, а також зберегти основний вид діяльності підприємства.

У зобов’язаннях, де не визначено період виконання, їх строк становить 5 років від  переходу до покупця права власності на об’єкт.

Нагадаємо, готель “Україна” став першим лотом після відновлення великої приватизації. Далі команда ФДМУ планує провести онлайн-аукціони з великої приватизації АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ТОВ «Аерок» та ТОВ «Демурінський ГЗК.