A A A K K K

Міжнародні донори підтримають АТ «Енергетична компанія України», яка перебуває в управлінні ФДМУ

Сьогодні було підписано меморандум про співробітництво між АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) та проєктом «Діяльність у рамках реформи державних підприємств» (SOERA), за фінансування USAID і UKaid. 

Меморандум передбачає ряд важливих ініціатив, зокрема:

  • розвиток систем управління ризиками і внутрішнього контролю;

  • впровадження міжнародних стандартів корпоративного управління;

  • актуалізація IT-стратегії та її реалізація, яка включає придбання необхідних ліцензій і обладнання.

«Впровадження міжнародних стандартів корпоративного управління за підтримки донорів матиме трансформаційний вплив як на компанію, так і на державний сектор економіки країни. Для ЕКУ це підвищення прозорості, підзвітності та посилення конкурентоспроможності. Для інших державних підприємств це стимул та зразок для формування культури належного корпоративного управління», — наголосила заступниця Голови ФДМУ Наталія Панова.

Крім того, вона підкреслила, що компанії, які перебувають у державній власності мають генерувати дохід та демонструвати позитивну динаміку зростання. Особливо це стосується тих, які забезпечують функціонування критичної інфраструктури України. 

«Державні компанії мають бути потужним та надійним інструментом у реалізації державної політики із розвитку економіки України, а особливо під час війни, коли інші можливості вкрай обмежені. У цьому контексті прозорість та незалежність корпоративного управління держкомпаній має особливе значення, адже від цього залежить можливість залучення ними інвестицій та фінансової допомоги у стратегічні галузі економіки. Співпраця ЕКУ і SOERA є важливим кроком на шляху до розбудови та розвитку сучасної системи корпоративного управління ЕКУ. Це зробить компанію більш стійкою, конкурентоспроможною та зрозумілою для зовнішніх стратегічних партнерів та інвесторів в енергетику України», – зазначив Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ.

Довідково. ЕКУ входить до ТОП-5 трейдерів України за обсягами продажу електроенергії, є лідером з транскордонної торгівлі енергоресурсами та торгівлі зеленою електроенергією. Клієнти компанії генерують 10% ВВП України. 100% ЕКУ належить державі, управління компанією здійснює Фонд державного майна України.