A A A K K K

3,94 млрд грн — ціна ОГХК на приватизаційному аукціоні

На аукціон з приватизації державного пакета акцій розміром 100% статутного капіталу АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» заявку подав один учасник — ТОВ «Цемін Україна». Його цінова пропозиція склала 3, 94 млрд грн — на 39 млн грн більше за стартову ціну.

Рішення про приватизацію підприємства шляхом викупу ФДМУ оприлюднить протягом п’яти робочих днів з дня формування протоколу. До того це рішення має погодити Кабінет міністрів України.

«Ми неодноразово підкреслювали, що мета Великої приватизації — не просто продати державні активи, а залучити інвестиції, які гарантуватимуть подальший розвиток цих підприємств, створення нових робочих місць та зростання української економіки. Результати аукціону засвідчують, що залучення таких інвестицій навіть в часи війни — цілком реальна задача. ОГХК — підприємство з великим потенціалом для розвитку. Окрім нього, в майбутньому до приватизації плануються ще декілька підприємств цієї галузі, зокрема Демурінський ГЗК та «ВСМПО Титан Україна». Впевнена, що залучення приватних інвестицій в ці підприємства суттєво посилить конкурентоздатність України на світовому ринку. А бюджет отримає суттєвий ресурс для посилення нашої обороноздатності», — зазначила в.о. Голови ФДМУ Іванна Смачило.

Згідно з умовами продажу, покупець зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства та інвестувати у технічне переобладнання та модернізацію не менше 400 млн грн. Окрім того, покупець має погасити прострочену кредиторську заборгованість (станом на кінець березня вона становила 609 млн грн) та заборгованості з виплати заробітної плати і перед бюджетом, якщо такі будуть на момент переходу прав власності на об’єкт.

Аукціон з продажу «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» — вже другий успішний кейс в рамках великої приватизації. 18 вересня 2024 року на онлайн-аукціоні в системі «Прозорро.Продажі» було продано готель Україна — переможна ставка склала  2,5 млрд грн при стартовій вартості 1,05 млрд. грн.


АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» — найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення концентратів титанових руд. До складу компанії входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області. Восени минулого року «ОГХК» відновила відвантаження ільменітового концентрату на європейський ринок. Чистий прибуток компанії за І півріччя 2024 року склав понад 61,6 млн гривень.