A A A K K K

«Земельний банк»: укладено перші договори з суборенди державних сільськогосподарських земель

Переможці перших аукціонів з суборенди державних земель сільськогосподарського призначення підписали договори з ТОВ «Державний земельний банк». Орендарі також внесли плату на загальну суму понад 21,9 млн грн.

«Кожен успішний аукціон — це виграш всіх сторін. Фермер чи підприємство, які розвивають бізнес і створюють додану вартість, — отримують цінний ресурс на прозорих умовах. Державі надходять кошти  — це вкрай важливо, тому що в поточних умовах кожен гектар землі має працювати на нашу оборону, на наповнення державного бюджету. Загалом ринок державних сільгоспземель виходить із замкнутого кола корупційних схем. Перші підписані договори та надходження оплат за ними — доказ, що ми на правильному шляху. Ті сенси й цілі, які ми закладали у «Земельний банк», вже починають реалізовуватися», — зазначив заступник голови Фонду державного майна України Ігор Тимошенко.

Згідно з умовами торгів, переможці протягом 20 робочих днів мають укласти договір суборенди, та після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ. Втім, фермерські господарства й агропідприємства Вінниччини, що перемогли в аукціонах, виконали ці умови достроково. Три переможці вже підписали договори з державним оператором ТОВ «Державний земельний банк» та сплатили орендну плату, яка загалом склала 21,9 млн грн (з ПДВ) за 6 ділянок. Середня вартість оренди становить 40,7 тисяч гривень за гектар з ПДВ.

«Перші переможці онлайн-торгів «Земельного банку» отримали документи на законне користування державними земельними ділянками. Тепер вони можуть приступити до її обробітку та планувати свою діяльність на 14 років, створюючи робочі місця та проводячи якісну сівозміну для збереження ґрунтів. Перші укладені угоди доводять, що проєкт «Земельний банк» є результативним: з тіньового обробітку виведено 539 гектарів, які тепер використовуватимуться законно, а бюджети держави та місцевих громад почали отримувати реальні надходження», — прокоментував Ярослав Ярославський, генеральний директор ТОВ «Державний земельний банк», керівник проєкту «Земельний банк». 

Одним із переможців стало фермерське господарство СВК «Надія», яке за результатами торгів на 14 років отримало право користування двома земельними ділянками у Калинівській міській територіальній громаді площею 38,8 та 27,5 гектарів. 

«Наше фермерське господарство вперше брало участь в електронних земельних торгах. Все було надзвичайно доступно та прозоро. Окрім того, участь в торгах з оренди державної сільгоспземлі підтвердило рівні умови для всіх — від малих фермерів до великих агрохолдингів. Всі учасники мали однакові можливості, що й призвело до високої, але конкурентної ціни на землю. На мій погляд, запровадження «Земельного банку» — справжня революція для ринку землі. Адже вплине не лише на орендну плату, але й на ринкову вартість земельних ділянок у майбутньому», — поділився Олександр Літвінчук, фермерське господарство СВК «Надія».

Укладення перших договорів суборенди в рамках проєкту «Земельний банк» підтверджує високий рівень зацікавленості аграріїв та успішність нових механізмів управління державними землями. Це не лише відкриває нові можливості для фермерів та агропідприємств, але й сприяє підвищенню ефективності використання земельних ресурсів. Прозорі умови аукціонів, значний успіх перших торгів та своєчасне виконання зобов'язань з боку орендарів показують, що цей проєкт має потенціал стати важливим інструментом для залучення інвестицій в аграрну галузь та забезпечення стабільного зростання економіки країни.