A A A K K K

60,4 млн. грн — результат перших двох тижнів аукціонів «Земельного банку»

Станом на 11 жовтня в системі «Прозорро.Продажі» відбулося 24 онлайн-аукціони з суборенди державних сільськогосподарських земель в рамках проєкту «Земельний банк». На перші торги були виставлені земельні ділянки у Вінницькій області загальною площею 1637 га. За результатами аукціонів сукупна річна суборендна плата за ці ділянки склала 60,4 млн без урахування ПДВ. Разом з ПДВ економічних ефект від перших двох тижнів реалізації проєкту може перевищити 72,5 млн. грн.

В ході торгів було зафіксовано 685 пропозицій від учасників — як фермерських господарств, так і агрохолдингів. Таким чином, середня кількість учасників в аукціонах із суборенди державних сільськогосподарських земель на сьогодні становить 28 учасників. Така конкуренція підвищила загальну вартість суборенди державних земель у понад 9 разів порівняно зі стартовими цінами. Середня вартість суборенди ділянок склала 36 925 грн за гектар на рік.

Найдорожчим лотом стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 262 гектари. Її фінальна вартість склала 8,5 мільйонів гривень без ПДВ, коли початкова була 1,1 мільйон гривень. За право користування нею змагалися 44 учасники, а ціна у ході торгів зросла у понад 7,5 разів. Переможцем стало місцеве агропідприємство.

Найбільша конкуренція спостерігалася за земельну ділянку площею 38 га у Калинівській міській територіальній громаді. За право користування нею змагалися 51 учасник, і початкова ціна суборенди зросла зі 170 тисяч гривень до переможної — 1,2 млн гривень.

Загалом переможцями торгів стали 12 учасників. Протягом 20 робочих днів вони зобов’язані укласти договір суборенди, та після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ. Після сплати переможці отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Перші угоди з переможцями аукціонів в рамках «Земельного банку» вже підписано, орендарі внесли по ним плату на загальну суму понад 30,6 млн. грн з ПДВ.

Нагадаємо, проєкт «Земельний банк» спрямований на створення прозорих та відкритих умов для суборенди державних земель через систему онлайн-торгів на платформі «Прозорро.Продажі». До кінця року заплановано провести близько 1900 аукціонів щодо понад 100 тис. гектарів земель у 20 областях країни. Із запуском прозорих аукціонів «Земельного банку» аграрії отримали можливість брати участь у чесних, відкритих і конкурентних торгах, що забезпечує справедливі умови для всіх учасників та сприяє залученню інвестицій в аграрний сектор. Завдяки цьому очікується, що державний бюджет вже цьогоріч отримає близько 1 мільярда гривень додаткових надходжень.