A A A K K K

Відвантаження продукції ОГХК тимчасово призупинено для упередження корупційних схем колишнього менеджменту

Для забезпечення інтересів держави та ліквідації корупційних схем тимчасово виконуючий обов’язки Голови правління АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Пітер Девіс призупинив відвантаження продукції підприємства. Це рішення не вплине на виробничий процес та виплату заробітних плат на комбінатах, які входять до структури ОГХК.

22-23 травня 2020 року новий менеджмент ОГХК спільно з НАБУ заблокував незаконне вивезення 20 тисяч тонн титановмісної сировини через Одеський морський торговий порт, що упередило завдання збитків державі у розмірі 80 млн гривень.

«Керівництво Фонду і нове правління ОГХК твердо стоять на позиціях збереження державного майна. Тому я вітаю рішення правління ОГХК зупинити подальше відвантаження продукції ОГХК до завершення розслідування. Рішучі дії менеджменту компанії та правоохоронних органів дають результат. Прозорість та боротьба з корупцією – запорука успіху майбутньої приватизації», – заявив голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко.

Титановмісна сировина відповідно до контрактів, укладених екс-керівництвом ОГХК, мала бути передана  маловідомій компанії-посереднику з офшорним статусом, непогашена дебіторська заборгованість якої перед ОГХК становить близько 400 млн грн. На момент укладення угоди, в середині грудня 2019 року, ринкова ціна титановмісної сировини складала 220-240 доларів США за тонну проти 150 доларів, зазначених у контракті.

Зважаючи на очевидну корупційну складову при укладенні вищезазначеного контракту, тимчасово виконуючий обов’язки Голови правління ОГХК Пітер Девіс призупинив всі операції з відвантаження сировини. Нове керівництво ОГХК наголошує, що реалізація продукції підприємства буде здійснюватися винятково за ринковими цінами, а також без офшорних посередників. Відвантаження сировини буде відновлене одразу після остаточної ліквідації впливу колишнього менеджменту ОГХК на операційну діяльність підприємства.  

«Ми прийняли стратегічно важливе рішення призупинити відвантаження сировини, щоб не допустити поширення корупційних схем. Проте це не вплине на безпосередній виробничий процес на підприємствах, які входять до структури ОГХК, і виплату заробітних плат працівникам. Лише ліквідувавши корупційні схеми, ми зможемо вивести підприємство на новий рівень, забезпечити покращення виробничих та фінансових показників, а також зростання заробітних плат», – зазначив Пітер Девіс.

*Уся інформація щодо діяльності ОГХК тимчасово публікуватиметься на офіційному сайті Фонду державного майна України, оскільки доступ до сайту компанії та офіційної Facebookсторінки ОГХК заблоковано колишнім менеджментом.