A A A K K K

Приватизація ОГХК – це очищення від корупції

Тимчасово виконуючий обов'язки голови правління АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Пітер Девіс в інтерв'ю «РБК-Україна» виклав своє бачення розвитку та перспектив підприємства. 

«Процес приватизації здійснюється та керується Фондом держмайна, як уповноваженим органом держави – єдиним акціонером ОГХК. Так, компанія прибуткова, але треба дивитися в майбутнє. Є кілька причин для приватизації. Насамперед, це необхідність розробки нових площ на обох ГЗК, включаючи розвідку, проведення геологічних і геодезичних робіт. Запаси, розробка яких велася з початку 60-х років минулого століття, поступово закінчуються. Щоб проводити масштабні геологорозвідувальні роботи на нових ділянках, потрібні великі фінансові ресурси. Їх досить складно здійснити в рамках державного підприємства. Тому з економічної точки зору, залучення великого профільного інвестора – це питання виживання для компанії. Крім того, приватизація – це ще й очищення від корупційних схем. Але найголовніша причина – це негнучкість системи державного управління підприємствами: щоб затвердити фінансовий план чи інвестиційну програму, необхідно отримати схвалення з боку декількох міністерств і Кабінету міністрів. Водночас, як я сказав, в ОГХК є геологічні ризики й, щоб їх вирішити, необхідний швидкий і гнучкий підхід, який можливий тільки в приватному бізнесі. Виходить, що у нас Фонд держмайна України – найбільший холдинг в Європі. Я переконаний, що такі компанії, як ОГХК, можуть розвиватися більш ефективно саме як частина недержавного бізнесу.

Крім того, титановий бізнес привабливий для інвестицій тоді, коли він включений у виробничий ланцюжок. Наскільки я розумію, Фонд держмайна планує продати ОГХК не просто кому-небудь, а вбудувати його в ланцюжок холдингу, який вже працює на ринку титану і цирконію. У цьому випадку потенційним інвесторам буде цікаво отримати ресурсну базу для свого вже існуючого бізнесу і побудувати вертикально інтегрований холдинг. Зараз же ОГХК – це по факту лише рудники з гірничо-збагачувальними комбінатами при них», – зазначив Девіс. 

Девіс повідомив, що нова команда ОГХК почала викорінювати корупційні схеми на підприємстві, які організував колишній менеджмент. Девіс навів приклад зупинки корупційної схеми з вивозу 20 тис. тонн ільменітового концентрату через Одеський морський порт, що унеможливило завдання державі збитків у розмірі 80 млн грн. Подія мала місце 22-23 травня: у взаємодії з Фондом державного майна, СБУ та НАБУ вивіз продукції за контрактами, укладеними попереднім менеджментом, був зупинений. Особливістю цих контрактів стало те, що контрагентом виступала маловідома фірма-посередник, яка має дебіторську заборгованість перед ОГХК, а ціна реалізації продукції була штучно занижена. 

«16 травня мною був підписаний наказ, який не дозволяв ОГХК відвантажувати нашу продукцію фірмам-«прокладкам». Проте, 20 тис. тонн ільменітового концентрату з Одеського торгового порту збиралася вивезти офшорна фірма-посередник, яка має перед ОГХК непогашену дебіторську заборгованість близько 400 млн грн. Завдяки злагодженим та чітким діям керівництва компанії, Фонду державного майна, НАБУ і СБУ це відвантаження було зірване, й держава не зазнала збитків в розмірі близько 80 млн грн.

За моїми даними, коли попереднє керівництво ОГХК зрозуміло, що Фонд держмайна налаштований рішуче, і буде зміна менеджменту, ГЗК було дано неофіційну вказівку про те, щоб вся продукція складувалася на торгових майданчиках і вивозилася за кордон. Це робилося з однією метою – вивезти за межі України як можна більше продукції за заниженими цінами, і потім вже зайнятися її продажем через офшорні структури, а весь прибуток покласти собі в кишеню.

Крім того, найчастіше продукція таким сумнівним фірмам відвантажувалася за ціною 150 дол. за тонну. Коли я вперше почув про це на Іршанському ГЗК, то був просто вражений. Адже ринкова ціна навіть в період карантину становила 220-240 дол. за тонну. Мало того, що вони беруть наш концентрат за заниженою ціною, так ще й користуються відстрочкою по платі в 130-160 днів, створюючи труднощі з виплатою зарплат та інших платежів. Тобто це була абсолютно штучно створена ситуація», – зазначає Девіс.

За словами Девіса, відновлення відвантаження продукції відбудеться після ліквідації впливу колишнього менеджменту ОГХК на підприємство: «Зараз ми завершуємо процес остаточної ліквідації впливу колишнього менеджменту ОГХК на операційну діяльність підприємства. По його завершенні відвантаження продукції буде негайно відновлено, а його зупинення ніяк не вплине на роботу Іршанського і Вільногірського комбінатів, а також виплату зарплат – вони виплачуються стабільно і в повному обсязі».

Нагадаємо, що радниками з приватизації ОГХК є компанії BDO, KPMG та Baker McKenzie. До ОГХК наявний інтерес як закордонних, так і вітчизняних інвесторів.

 

*Уся інформація щодо діяльності ОГХК тимчасово публікуватиметься на офіційному сайті Фонду державного майна України, оскільки доступ до сайту компанії та офіційної Facebook сторінки ОГХК заблоковано колишнім менеджментом.