A A A K K K

Одеська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів через аукціон продовжила на 5 років договір оренди приміщення школи. Усі наступні продовження цього договору відбуватимуться поза аукціоном

Минулого тижня відбувся електронний аукціон на продовження договору оренди двоповерхової будівлі, загальною площею 1093,8 м² в Одесі. Будівля перебуває на балансі Державного вищого навчального закладу «Одеський коледж транспортних технологій».
Посилання на аукціон –  https://bit.ly/2W6mL8N

Закон України «Про оренду державного і комунального майна» (Стаття 18), визначив перелік договорів оренди, які можуть бути продовжені без проведення аукціону. До цього переліку входять договори, які укладені із закладами освіти всіх форм власності, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності (у тому числі приватні) за умови що договір  був укладений відповідно до Закону про оренду після набуття ним чинності 1 лютого 2020 року.

Це означає, що усі чинні договори з приватними закладами освіти, укладені до набуття чинності Законом, продовжуватимуться на аукціонах, однак подальші продовження відбуватимуться  вже поза аукціоном – так, як це регламентує новий Закон про оренду.

Так, попередній договір оренди з ТОВ «Одеська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів «Светоч» був укладений 9 вересня 2012 року і востаннє продовжувався 21 серпня 2019 року строком на 1 рік.

Закон про оренду визначає, що договір оренди може бути продовжений на той самий строк, на який він був укладений, однак не більше ніж на 5 років. Більш тривалий строк може бути визначений окремим рішенням орендодавця, яким затверджується відповідна додаткова умова. Відтак, оскільки строк оренди за чинним договором триває вже більше 5 років, орендодавець прийняв рішення про продовження договору оренди вказаного об’єкта саме строком на 5 років.

Переможцем аукціону став чинний орендар – ТОВ «Одеська загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів «Светоч», який є приватним освітнім закладом. Чинний орендар погодився сплачувати орендну плату за новим договором, яка становитиме – 106 460 грн. Ця ж сума становила стартову ціну оренди, за якою продовжувався договір. Остання ж місячна плата за попереднім його договором складала 71 724,39 грн.

Варто відзначити, що згідно з Порядком передачі в оренду державного і комунального майна визначення стартової ціни оренди при продовженні договорів відбувається наступним чином:

  • балансоутримувач проводить ринкову оцінку об’єкта для визначення його вартості;

  • потім від отриманої суми вираховується 1%; 

  • після чого отримане значення порівнюється зі значенням останнього місячного платежу за попереднім договором оренди.

Сума з більшим значенням і буде визначена як стартова ціна, за якою продовжується договір оренди.