A A A K K K

Перший заступник Голови Фонду державного майна України Леонід Антонєнко взяв участь в Invest Global Summit в Києві

10 грудня Перший заступник Голови Фонду державного майна України Леонід Антонєнко взяв участь в бізнес-форумі Invest Global Summit, який відбувся в Києві.

В рамках панельної дискусії на тему «Роль держави в інвестиційних процесах за нових економічних та соціальних умов» Леонід Антонєнко розповів про ініціативи Фонду державного майна для поліпшення інвестиційної привабливості державних активів.

Під час виступу він навів приклад вже реалізованої законодавчої ініціативи Фонду щодо участі зацікавлених в інвестуванні нерезидентів в онлайн аукціонах з приватизації та оренди, без потреби відкриття свого представництва в Україні. Щоб це стало можливим, банківські рахунки для сплати реєстраційних та гарантійних внесків для участі в онлайн аукціонах, тепер вказані і в іноземних валютах – в доларах або євро.

«Це, на перший погляд, незначна технічна новація, але насправді вона вирішує цілу низку проблем нерезидентів, які бажають взяти участь в аукціонах. Адже з моменту оголошення аукціону до моменту торгів проходить лише 30 днів, впродовж яких іноземна компанія повинна була б вирішити питання відкриття рахунків в українському банку, проходження тривалих процедур комплаєнса і подальшої конвертації коштів. Після аукціону потрібно було б робити ті самі дії, але вже в зворотньому напрямку у разі якщо така компанія не перемогла в аукціоні», – зазначив Перший заступник Голови Фонду державного майна України.

Водночас, аналізуючи потенціал внутрішніх ресурсів для інвестування в бізнес-проєкти всередині країни, Леонід Антонєнко навів приклад успішного аукціону з приватизації готелю «Дніпро», який відбувся цьогоріч.

«Ми підрахували, що сумарний обсяг всіх найвищих ставок, які зробили учасники аукціону, серед яких були лише резиденти України, становив 14 млрд грн. Насправді, це є свідченням наявності значних внутрішніх ресурсів економіки, які бізнес готовий вкладати в інвестиційні проєкти», – наголосив Перший заступник Голови Фонду державного майна України.

Він також додав, що завадання держави наразі – забезпечити належні умови для приватного сектору та нарощувати його довіру через встановлення прозорих і чесних процедур доступу до державних активів.