A A A K K K

Фонд держмайна ініціював зміну керівництва Черкасиобленерго через низьку ефективність роботи та блокування приватизації

Фонд державного майна України ініціював відсторонення з посади голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олега Савчука через невиконання поставлених завдань, загрозу зниження якості послуг, а також блокування підготовки підприємства до приватизації.

Під управлінням Фонду державного майна частки в уставному капіталі 6 обленерго. Після затвердження у 2020 році моделі стимулюючого тарифоутворення для електророзподільних компаній, відкрилося вікно можливостей для приватизації зазначених об’єктів на кращих для держави умовах.

ПАТ «Черкасиобленерго» – один з привабливих об’єктів для залучення інвестицій. Передумовою для успішного продажу державної частки акцій є ліквідація наявних перешкод, зокрема погашення близько 1,7 млрд грн заборгованості з боку ПрАТ «Азот», що входить до холдингу Ostchem. Розв’язання цієї проблеми було одним з ключових завдань менеджменту підприємства на чолі з головою правління Олегом Самчуком, який перебував на посаді з 2017 року.

Своєю чергою ПАТ «Черкасиобленерго» має кредиторську заборгованість у розмірі 2,1 млрд грн,
450 млн грн з якої – поворотна фінансова допомога ПрАТ «Азот».

Врегулювання питання погашення заборгованостей є ключовим для приватизації державної частки ПАТ «Черкасиобленерго», оскільки наявність боргів суттєво знижує вартість активу на аукціоні та ставить під сумнів його інвестиційну привабливість.

Втім, за три роки керівник ПАТ «Черкасиобленерго» не впорався з покладеним завданням. Запропоновані мирові угоди, які були підписані з ПрАТ  «Азот», поставили підприємство державного сектору економіки у невигідне становище. Так, графік погашення заборгованості передбачав погашення понад 60% боргу лише через 5 років. До того часу Черкасиобленерго отримувало б лише незначну частку коштів за протермінованою заборгованістю.

Зазначені угоди були скасовані зусиллями НАБУ за зверненням Фонду держмайна. Фонд продовжує співпрацю з правоохоронними органами щодо перевірки дій керівництва ПАТ «Черкасиобленерго», які могли завдати збитків державі.

Крім того, за повідомленням НКРЕКП, Черкасиобленерго досі не має схваленого плану розвитку на період 2021-2025 років. На думку регулятора, така ситуація може створити передумови для невиконання заходів інвестиційних програм на 2021 рік, виникнення аварійних ситуацій, уповільнення темпів оновлення застарілого обладнання, зупинки будівництва нових об’єктів та як наслідок незабезпечення споживачів послугами з електропостачання належної якості.

Держава як акціонер може впливати на політику підприємства виключно встановлюючи фінансові плани та призначаючи менеджмент – законом не передбачено інших способів впливу.

Враховуючи усе зазначене, єдиним варіантом розв'язання наявних проблем є зміна менеджменту та призначення виконуючого обов’язки голови правління з метою підвищення якості управління державним активом, а також зняття перешкод на шляху до приватизації державного пакета акцій.

ФДМУ запропонував на посаду в.о. голови правління людину, яка одного разу вже вивела ПАТ «Черкасиобленерго» з кризи, – Горобця Вячеслава Вікторовича, який добре знайомий з колективом та вже зарекомендував себе як ефективний менеджер.

Традиційно для підприємств державного сектору економіки, попередній керівник докладає всіх зусиль, аби утриматися  на посаді, та намагається підняти інформаційну хвилю у свою підтримку.

Зазначимо, що заяви нинішнього голови правління, у яких лунають звинувачення в упередженості, не відповідають дійсності.