A A A K K K

Дмитро Сенниченко поінформував міжнародні бізнес-асоціації про комплексний законопроєкт щодо сприяння залученню інвестицій

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко провів робочу зустріч з представниками Міжнародної ради бізнес-асоціацій та палат в Україні (ICBAC), під час якої поінформував про новації комплексного пакету законопроєктів щодо сприяння залученню інвестицій в економіку України.

Дмитро Сенниченко розповів учасникам зустрічі про впроваджені зміни в напрямі прозорості та відкритості у сфері приватизації – відкриття всієї інформації про об’єкти приватизації у віртуальних кімнатах даних, проведенні аукціонів в онлайн.

Це дозволило Фонду держмайна провести у 2020 році близько 1900 приватизаційних аукціонів на суму близько 3 млрд грн, що вшестеро перевищує план надходжень від приватизації в минулому році.

Разом із тим, залучення сталих інвестицій потребує змін в законодавчому полі, яке на сьогодні містить застарілі та суперечливі норми, що створюють перешкоди на шляху залученню інвестицій.

Виконання саме таких завдань і є метою розробленого за участі Фонду держмайна та народних депутатів комплексного законопроекту, який пройшов широке експертне обговорення та був підтриманий Національною Радою Реформ при Президентові України.

«З одного боку, є потреба в закріпленні на законодавчому рівні вже впроваджених командою Фонду прозорих інструментів у приватизації, з іншого – у продовженні реформування законодавства щоб спростити приватизаційний процес для інвесторів та посилити захист інтересів держави», – заявив Дмитро Сенниченко.

За словами Голови Фонду, найреволюційнішою інновацією комплексного законопроєкту є справедливий розподіл надходжень від об'єктів малої приватизації: місцеві бюджети отримають 10% коштів від приватизації об'єкту, органи управління, які передали об'єкт до Фонду, – ще 10%.

Він також наголосив на важливості підтримки цієї ініціативи з боку бізнес-середовища, потенційних інвесторів, які зацікавлені у встановленні прозорих та справедливих законодавчих норм за прикладом кращих світових практик.

У зустрічі взяли участь: Емма Турос – виконавчий директор Канадсько-Української торгової палати; Михайло Доценко –  директор з питань інформації програм членів Американсько-Української Ділової Ради; Александр Маркус – Голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати; Руслан Осипенко – виконавчий директор Китайської торгової асоціації; Альфред Ф. Праус – президент Українсько-Австрійської асоціації; Ростислав Коробка – Віце-президент Торгово-промислової палати в Україні; Анна-Марія Лазарович – представник Британсько-Української торгівельної палати.