A A A K K K

Костянтин Кошеленко: З початку року проведено успішних приватизаційних онлайн-аукціонів на 1,7 млрд грн

23 липня 2021 року в приміщенні ІА «Укрінформ» відбулась прес-конференція на тему «Приватизація + Демонополізація = Економічне зростання» за участі заступника Голови Фонду державного майна України Костянтина Кошеленка, редактора інтернет-видання «Економічна Правда» Дмитра Дєнкова та керівників експертної організації «StateWatch» Гліба Канєвського і Олександра Лємєнова.

Під час заходу Костянтин Кошеленко поінформував про негативний досвід минулого в приватизаційній сфері, що впливав на ефективність управління державним майном та гальмував економічний розвиток країни. Також заступник Голови Фонду держмайна розповів про основні інструменти прозорості, які дозволили кардинально змінити ситуацію на краще – повернути довіру потенційних інвесторів до приватизації, про що свідчать об’єктивні дані статистики та успішні історії активів, які отримали нове життя завдяки приватизації.

«Основний принцип приватизації – «всі знають все», дозволяє потенційним інвесторам отримати повну інформацію про кожен об’єкт приватизації. Результат – у цьому році вже проведено успішних аукціонів на 1,7 млрд грн, а сума надходжень від приватизації у 2020 році була в 4 разів більше ніж у 2019 та у 8 разів більше за показник 2018 року», – заявив Костянтин Кошеленко.

Разом із тим, за словами представника Фонду держмайна, приватизація означає не лише надходження до державного бюджету, а й залучення сталих інвестицій в економіку України. Тому Фонд державного майна, спільно з народними депутатами розробив проект закону, який сприятиме залученню інвестицій через приватизацію, який вже ухвалено у першому читанні.

«Ухвалений у першому читанні законопроект №4572, щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди, законодавчо закріплює впроваджені інструменти прозорості, розблоковує приватизацію проблемних активів та мотивує передавати непрофільні активи на приватизацію», – розповів заступник Голови Фонду держмайна Костянтин Кошеленко.

За словами керівника експертної організації «StateWatch» Гліба Канєвського, сьогодні міністерства та відомства замість того, щоб розробляти політики в своїх галузях, виконують невластиві для себе функції з управління бізнес-процесами.  

«Більше половини від загальної кількості держпідприємств, які знаходяться в управлінні різних міністерств, перебуває на стадії ліквідації або реорганізації. Водночас, сукупний збиток за минулий рік підприємств Міненергетики сягає 4,5 млрд грн, Мінекономіки – 5,8 млрд грн, а Міноборони – 21 млн грн», – відзначив Гліб Канєвський.  

За його словами реальний стан справ оцінити надзвичайно важко, через те, що не всі державні підприємства вчасно подають звітність і тільки приватизація може врятувати державний сектор від абсолютного банкрутства.

Олександр Лємєнов у своєму слові зупинився на низці майбутніх великих аукціонів з приватизації, зокрема АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», Першого київського машинобудівного заводу (колишній Завод «Більшовик») та Президент Готелю. 

«Сьогодні частка АТ ОГХК на світовому ринку титаномістких руд складає 4%. Стартова ціна цього активу – 3,7 млрд грн, у ході підготовки до приватизації зросла з 2,1 млрд завдяки покращенню фінансових показників та збільшенню запасів.  У випадку успішної приватизації ОГХК – це буде перший подібний продаж масштабного державного підприємства після Криворіжсталі», – відзначив Лємєнов. 

Також він згадав про Перший Київський машинобудівний завод, який сьогодні займає площу в 35 га поряд із центром Києва. У попередні роки виробництво на підприємстві було майже знищене, а завод накопичив 500 млн грн боргів і тепер основний вид діяльності – здача приміщень в оренду.

«Завдяки приватизації цей актив, як і багато інших, мають шанс на друге життя», – наголосив керівник експертної організації «StateWatch».