A A A K K K

«Ми спромоглися зробити все, щоб звільнити наших полонених героїв», – Рустем Умєров

З російського полону за час повномасштабної війни звільнили вже 1331 людину. 21 вересня Україна здійснила один з найбільших обмінів полоненими та повернула з російського полону одразу 215 українських захисників, серед яких були 124 офіцери та захисники Азовсталі. 

«Коли вони виходили з «Азовсталі» – це був перший етап, дуже напружений і дуже складний. Другий серйозний етап – забрати хлопців і дівчат вже після того, як вони вийшли. Ти будуєш стратегію політичну, як їх визволяти, на кого міняти, яким чином визволяти – це дуже складна робота», – згадує процес підготовки обміну полоненими Голова ФДМУ Рустем Умєров. Він і зараз продовжує активно займатися процесом звільнення військовополонених – захисників України.

Загалом, під час того обміну було звільнено 108 бійців полку «Азов» та інших формувань: Національної гвардії, Сухопутних військ ЗСУ і ВМС ЗСУ, Сил територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників Служби безпеки України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної митної служби. Тоді ж Україна вперше обміняла 10 військовополонених – захисників України, які є громадянами п’яти держав-партнерів. 

Визволених захисників-іноземців доправили до Саудівської Аравії, з якими тоді перебував та супроводжував процес обміну Рустем Умєров.

«Кожна людина для нас важлива, і ми спромоглися зробити все, щоб тоді по максимуму звільнити наших полонених героїв», – наголошує Рустем Умєров.

Тоді особисто Президент України Володимир Зеленський зазначив, що цю операцію зі звільнення готували довго й старанно. Він зауважив, що, згідно з наявною інформацією, багато полонених були приречені на смертну кару, тож звільнення врятувало їм життя. 

Про роботу над процесом визволення Захисників і Захисниць України дивіться у фільмі «Повернення» за посиланням: https://youtu.be/hLtKylcN2aw