A A A K K K

Ігор Білоус: Спілкуючись з інвесторами, Фонд працює над ризиками приватизації обленерго

Існує п'ять основних ризиків енергетичної приватизації, які Фонд з‘ясував після спілкування з інвесторами. Про це у своїй колонці на «Економічній правді» написав Голова ФДМУ Ігор Білоус.

Серед них – закороткий термін від оголошення конкурсу до його проведення, необхідність внесення задатку в український банк, не прийняттязаконів про НКРЕКП і ринок електроенергії,відсутність документів на землю та нерухомість обленерго. Крім того, багато інвесторів бачать свою участь в українській приватизації тільки спільно з ЄБРР.

Голова ФДМУ наголосив, що Фонд робить все можливе, аби мінімізувати ці ризики, у першу чергу на законодавчому рівні.

Крім того, він відзначив, що для приватизації обленерго є щонайменше дві вагомі причини: ризик подальшого зменшення прибутковості і збільшення їх боргів та низький рівень капітальних інвестицій у розвиток підприємств. Він зазначив, що Фонд держмайна готує до приватизації шість обленерго: Хмельницьк-, Тернопіль-, Харків-, Миколаїв-, Запоріжжя-, Черкасиобленерго.

«Їх було передано до ФДМ ще у 2011-2012 роках. За чутками, в часи Януковича готувалася їх адресна приватизація, для конкретного інвестора, але тоді просто не встигли. З тих пір вони перебували в управлінні Фонду, накопичуючи борги і скандали», – пише керівник відомства.

На його переконання, приватизація дозволить вирішити всі наявні проблеми обленерго і забезпечить їхній подальший розвиток.

Приватизацію обленерго необхідно проводити терміново, в найкоротші строки, поки електромережі ще зовсім не зносились, а самі підприємства не пустили на банкрутство, як це вже відбулося з понад тисячею державних підприємств.

За його словами, в іноземних інвесторів є інтерес до наших обленерго. «Одразу після енергетичної конференції, проведеної ФДМ спільно с USAID у червні 2016 року, близько 15 компаній проявили інтерес до підприємств», – повідомив він.

Детальніше: http://www.epravda.com.ua/columns/2016/09/28/606944/