A A A K K K

Ігор Білоус: В Фонді готують до приватизації близько 400 підприємств, з яких за 1,5-2 роки нам було передано лише 10%

В Україні існують десятки тисяч підприємств, що підлягають приватизації, однак Фонду держмайна передаються одиниці. Про проблему інвентаризації держактивів та передачу їх на приватизацію в інтерв’ю журналу «Бізнес» розповів голова ФДМУ Ігор Білоус.

«В Фонді готують до приватизації близько 400 підприємств, з яких за останні півтора-два роки нам було передано лише 10%. Кожне підприємство передається через «не хочу», «не можу», «не буду», «в нам там є інтереси», «ой, воно дуже потрібне», - коментує голова Фонду держмайна.

Він зазначив, що такий своєрідний саботаж відбувається не на рівні міністрів та їхнього апарату, де є повне розуміння. «Рішення щодо передачі блокуються середньою та нижньою ланкою чиновників, склад яких не сильно змінився. При передачі потрібно проводити інвентаризацію, яку ніколи не робили», - говорить Ігор Білоус в інтерв’ю.

За його словами, тривалий час в Україні було вигідно «не знати» точну інформацію щодо державних активів. Однак «якщо про якесь підприємство «ніхто нічого не знає», це ще не означає, що там немає чиїхось бізнес-інтересів».

Голова ФДМУ повідомив, що Фонд разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі більше року тому почав таку інвентаризацію. Для Фонду держмайна це була перша інвентаризація за 25 років існування.

«В результаті цієї спільної роботи ми отримали показник приблизно в 3,5 тисячі підприємств. Це дуже приблизна цифра. Вона не включає в себе активи, що не ввійшли в уставний фонд підприємств. Наприклад, «Укрзалізниця», в уставний фонд якої при трансформації в ПАТ не ввійшли деякі заводи, санаторії, лікарні й т.і.  Є ОПЗ, в уставний фонд якого не включений, приміром, його готель.  В ході інвентаризації ми знайшли багато саун. Складається враження, що кожне держпідприємство, міністерство, відомство вважало першочерговим завданням обзавестися сауною», - констатував Ігор Білоус.

Таким чином, до 3,5 тисяч підприємств треба додати ще кілька десятків тисяч об’єктів, з якими треба щось робити: продавати, здавати в оренду або ліквідувати. «Цікавим є питання, що зараз відбувається з тими підприємствами, і відповідь бентежить: близько 1,7 тисяч в реальності вже немає. Вони існують лише на папері та у вигляді боргів по комунальних платежах і податках. І лише 1,5 тисячі, серед яких і стратегічні підприємства, що не підлягають приватизації, можуть бути цікаві для інвесторів», - підсумував голова Фонду держмайна.