A A A K K K

Україна і Молдова оголосили намір протягом року завершити переговори щодо взаємного визнання прав власності

Україна і Молдова зробили важливий крок до врегулювання прав власності на об‘єкти, розташовані на їх територіях, відповідно до Угоди про взаємне визнання прав та регулювання відносин власності від 11.08.1994 року. Зокрема, йдеться про Дністровський гідроенергетичний комплекс та об’єкти у кількох областях України, розташовані в прикордонній зоні.

Питання буферного гідровузла Дністровського гідроенергетичного комплексу доволі складне, адже всі споруди технологічно пов’язані й мають управлятися з єдиного диспетчерського пункту, в той час як ці споруди знаходяться на території двох держав – Молдови та України. Важливою складовою питання є також екологічна безпека території навколо Дністровського гідроенергетичного комплексу.

Фонд державного майна України тісно співпрацює з молдовською стороною і є активним учасником міжурядової робочої групи. Саме тому Фонд вітає підписання Дорожньої карти розвитку співробітництва на 2017 рік, яке відбулося в Києві 13 лютого за участю Голів Урядів України і Молдови Володимира Гройсмана і Павла Філіпа.

Дорожня карта передбачає завершення переговорних процесів з трьох першочергових питань: врегулювання умов експлуатації Дністровського гідроенергетичного комплексу, завершення демаркації державного кордону та взаємного визнання прав власності. «Ми ставимо амбітне завдання - у 2017 році це питання, план з 8 пунктів, вирішити на основі поваги і спільності», - заявив після підписання Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

В свою чергу, Голова Фонду державного майна України Ігор Білоус зазначив, що ФДМУ і надалі працюватиме з Агентством публічної власності Республіки Молдова, а також іншими державними установами задля найшвидшого вирішення питань власності.