A A A K K K

Фонд державного майна України має інвестиційні пропозиції для кожного регіону

Керівництво Фонду державного майна України провело онлайн-конференцію з депутатами Верховної Ради від Харківщини з метою налагодження взаємодії по залученню інвестицій.

Заступник Голови Фонду державного майна України Костянтин Кошеленко зазначив, що Фонд сьогодні має готові інвестиційні пропозиції для кожної області, кожного регіону. 

«Попри карантин, ми щодня проводимо активну підготовку нових об’єктів до виводу на приватизаційні аукціони по всій Україні. Нові об’єкти з’являються на сайті privatization.gov.ua, де можна відслідковувати динаміку їх руху аж до прозорого аукціону. Таким чином ми забезпечуємо широку різноманітність каналів комунікації для максимального залучення українців до участі в процесі приватизації, адже кожен українець – інвестор», – заявив Костянтин Кошеленко.

Учасники заходу обговорили як загальні питання орендних відносин та приватизації, так і специфіку окремих об’єктів Харківщини, по яких прийнято рішення про приватизацію.

Окрему увагу приділили ситуації довкола харківського гіганта «ДП «Завод «Електроважмаш». Для розуміння усіх процесів, які відбуваються з підприємством, заступник Голови Фонду державного майна України Сергій Ігнатовський надав вичерпну інформацію з цього питання. 

Серед іншого, Сергій Ігнатовський повідомив, що завод дійсно має проблему дефіциту обігових коштів через борг перед Сбербанком в обсязі 18 мільйонів доларів, який не обслуговувався впродовж півтора року до зміни керівництва в листопаді 2019 року. Працівникам не виплачувалася заробітна плата, а за період з 2014 року було звільнено більш ніж 2000 працівників, більша частина з яких – це висококласні спеціалісти. Маржинальність бізнесу за чотири роки зменшилася з 20% до 2%. 

Проте, нова команда почала на практиці змінювати ситуацію.

«Після зміни керівника підприємства тільки в підрозділі закупівель на тих самих товарах вдалося досягти економії 60 млн гривень. Робітникам почали виплачувати зарплату і підприємство знову перейшло на п’ятиденний робочий тиждень. Тепер, внаслідок ефективного управління, в цехи повертаються висококваліфіковані працівники», – зазначив Сергій Ігнатовський. 

Він також повідомив, що новому керівництву вдалося врегулювати питання кредиторської заборгованості і зараз відбувається напрацювання механізмів переведення цього кредиту в український банк.  

«Сьогодні, попри карантин та сповільнення економічних процесів, «ДП «Завод «Електроважмаш» працює в штатному режимі, здійснюючи відвантаження продукції згідно узгоджених із партнерами графіків, і шукає можливості «дозавантажити» потужності новими контрактами», – наголосив заступник Голови Фонду Сергій Ігнатовський.

Підсумовуючи розмову, Тарас Єлейко зазначив: «Для успіху нашої спільної роботи надзвичайно важливою є комунікація на регіональному рівні. Це дасть нам можливість робити правильні кроки не тільки стратегічно, але й тактично, напрацьовуючи разом державницьку позицію. Ми повинні залучати інвестиції, показуючи, що приватизація – це для людей».

Від Фонду державного майна України в конференції взяли участь заступники голови Фонду: Костянтин Кошеленко, який курує в Фонді роботу із регіональними відділеннями, Тарас Єлейко, який очолює напрямок приватизації, Сергій Ігнатовський, відповідальний за напрямок управління корпоративними правами, Леонід Антонєнко, який займається питаннями оренди. А також начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях Максим Пампура. Заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Павло Сушко взяв на себе організацію участі в конференції депутатів від Харківщини.