A A A K K K

Фонд державного майна України та Міжнародна організація з міграції обговорили співпрацю у сфері відновлення

Команда Фонду державного майна на чолі з Головою Віталієм Ковалем провела робочу зустріч з представниками Міжнародної організації з міграції (МОМ) з метою обговорення перспективних напрямків співпраці у сфері відновлення України.

Під час онлайн-зустрічі сторони обговорили можливості співпраці, враховуючи значний досвід МОМ у сфері відновлення та репарацій у багатьох країнах світу. Віталій Коваль підкреслив цінність експертизи МОМ для України в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Очільник Фонду ознайомив міжнародних партнерів з основними напрямками роботи ФДМУ. Зокрема, він зазначив, що сьогодні в управлінні Фонду перебуває 2300 державних підприємств з десятками тисяч працівників. Основна мета ФДМУ – підвищити ефективність їхньої діяльності, зберегти робочі місця та залучити інвестиції через приватизацію.

Окрему увагу голова приділив новому напрямку роботи ФДМУ – продажу націоналізованого майна, кошти від якого спрямовуються до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

Також обговорювалося питання модернізації навчально-курсових комбінатів, які знаходяться в управлінні ФДМУ. Керівник Фонду звернувся до представників МОМ з проханням про допомогу у їх модернізації та відкритті нових спеціальностей, необхідних зараз державі. Це дозволить, зокрема, перекваліфікувати внутрішньо переміщених осіб та забезпечити їм працевлаштування.

Особливу увагу на зустрічі приділили проблемі втрати активів на окупованих територіях та в зонах бойових дій. За словами Віталія Коваля, 98 тисяч гектарів державної землі, що входять в управління ФДМУ, знаходяться на окупованих територіях, а 20 тисяч гектарів – заміновані. У зв'язку з цим Фонд зацікавлений у міжнародній допомозі з розмінування та ревіталізації цих земель.

"Наша країна потребує дієвих механізмів підтримки вже сьогодні, не чекаючи закінчення війни. Це важливо для наповнення державного бюджету, підтримки Сил оборони, забезпечення соціального захисту та створення нових робочих місць", – підкреслив Віталій Коваль, підсумовуючи зустріч.

За результатами обговорення сторони домовились продовжити діалог та розробити конкретні механізми співпраці.