A A A K K K

Фонд вживає заходів для унеможливлення маніпуляцій з оцінкою майна

Фонд державного майна України постійно аналізує роботу Єдиної бази даних звітів про оцінку з метою унеможливлення маніпуляцій суб’єктами оціночної діяльності в частині заниження оціночної вартості об’єкта оцінки під час внесення інформації зі звіту про оцінку до бази.  

За результатами такого аналізу Фонд вказує на недоліки роботи суб‘єктам оціночної діяльності та вживає всіх необхідних заходів для уникнення некоректного внесення інформації зі звітів про оцінку майна та, як наслідок, дискредитації роботи Єдиної бази.

Зокрема, на думку Фонду, некоректним є застосування оцінювачами коефіцієнта готовності щодо таких об’єктів оцінки: квартири, гуртожитки, а також зазначення адреси об’єкта оцінки. Це впливає на достовірність визначення оціночної вартості.

З метою контролю за дотриманням вимог чинного законодавства суб’єктами оціночної діяльності під час визначення оціночної вартості об’єкта оцінки для цілей оподаткування Фондом вжиті такі заходи:

– зупинено доступ до Єдиної бази у 2019 році 48 суб’єктам оціночної діяльності, у 2018 (з 18.07.2018) - 22 суб’єктам оціночної діяльності;

– за результатами рецензування звітів про оцінку, складених для цілей оподаткування, анульовано 3 сертифікати суб’єкта оціночної діяльності;

– за результатами розгляду Екзаменаційною комісією питань щодо професійної оціночної діяльності 3-х оцінювачів позбавлено кваліфікаційних свідоцтв;

– до розгляду на черговому засіданні Екзаменаційної комісії підготовлено 5 питань щодо професійної оціночної діяльності оцінювачів під час складання звітів для цілей оподаткування.

Станом на 25 квітня 2019 року Єдина база даних звітів про оцінку налічує зареєстрованих 332 тисячі звітів та перевірених нотаріусами 233 тисячі звітів. Перевірка звітів нотаріусами опосередковано свідчить про здійснення правочинів. Кількість звітів порівняно з 2018 роком зросла майже у  
2,5 рази.

Отже, орієнтований розмір сплати податків до державного бюджету за час роботи Єдиної бази складає понад 5,5 млрд грн (5 564 312 663 грн). З цих надходжень пенсійне страхування складає 741 908 353 грн, військовий збір – 1 112 862 531 грн, ПДФО – 3 709 541 779 грн.

Робота Єдиної бази щомісяця забезпечує надходження до державного бюджету у вигляді податків орієнтовно у середньому  533 млн грн.

Відповідно до пункту 7 розділу IV Порядку авторизації електронних майданчиків, затвердженого наказом Фонду, Адміністрації Держспецзв’язку від 15 травня 2018 року № 656/307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 червня 2018 року за № 684/32136, було авторизовано 4 електронні майданчики.

Одночасно на звернення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Фондом надано 20 потенційним операторам електронних майданчиків технічні параметри, зокрема, опис сервісів взаємодії інформаційно-телекомунікаційної системи «Єдина база даних звітів про оцінку» з електронним майданчиком.

Крім того, погодили з Фондом технічне завдання на створення комплексної системи захисту інформації 8 юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Слід зазначити, що на сьогодні відповідно до пункту 7 розділу ІІ Порядку авторизації Фондом розглянуто та погоджено технічні завдання/доповнення до технічного завдання щодо комплексної системи захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи електронних майданчиків 8 операторам електронних майданчиків, з урахуванням функціональних можливостей АЕМ, які внесені законами України.

Також повідомляємо, що спільно з Адміністрацією Держспецзв’язку вживаються заходи щодо внесення змін до нормативно-правових актів, зокрема, до Порядку авторизації електронних майданчиків,  а саме пропонується визначити можливості використовувати інформацію та документи, які були розміщені на одному авторизованому електронному майданчику, з будь-якого іншого вже авторизованого електронного майданчика, яка підтверджена підписаним протоколом обміну між усіма вже авторизованими електронними майданчиками. А також привести Порядок авторизації електронних майданчиків у відповідності до прийнятого Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Крім того, зазначаємо, що набрав чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги», відповідно до якого визнано таким, що втратив чинність, Закон України «Про електронний цифровий підпис», та запроваджено нові засоби електронної ідентифікації.