A A A K K K

Перший заступник Голови ФДМУ Леонід Антонєнко під час онлайн-зустрічі з громадськістю відповів на актуальні питання щодо оренди державного майна

Перший заступник Голови Фонду державного майна України Леонід Антонєнко під час онлайн-зустрічі з громадськістю в прямому ефірі на офіційній сторінці Фонду в Facebook відповів на актуальні питання щодо змін в оренді державного і комунального майна, а також ініціатив Фонду щодо підтримки орендарів на час карантину.

Так, Перший заступник Голови Фонду поінформував глядачів трансляції щодо перебігу ухвалення Порядку передачі в оренду державного і комунального майна, без якого наразі неможливо розпочати нові аукціони з передачі майна в оренду. 

Фонд очікує, що Уряд якнайшвидше ухвалить Порядок передачі в оренду державного і комунального майна, що дасть змогу розблокувати всі орендні процедури в країні. Нещодавно було отримано погодження Порядку від Державної регуляторної служби, а також зауваження від Міністерства юстиції України. Наразі Мінекономіки працює над зведенням всіх зауважень і пропозицій до нового Порядку оренди від усіх зацікавлених органів влади. 

Перший заступник Голови Фонду також проінформував, що Фонд завершив кількамісячне громадське обговорення проєктів нових форм примірних договорів оренди і передав їх доопрацьовані тексти до зацікавлених міністерств для отримання їх висновків. Доопрацьовані проєкти вже опубліковані, і з ними можна ознайомитись за посиланням на сайті Фонду:  https://bit.ly/2K60him

«Без ухвалення нових примірних договорів, так само як і без ухвалення нового Порядку оренди, розблокувати оренду державного і комунального майна поки неможливо», – наголосив Перший заступник Голови Фонду.  

В рамках спілкування з глядачами в прямому ефірі Леонід Антонєнко окремо зупинився на актуальних питаннях щодо можливості звільнення або відтермінування сплати за оренду на час карантину, що у великій кількості надходять до Фонду від орендарів з усієї країни. 

Зокрема, Перший заступник Голови Фонду нагадав, що Верховна Рада 30 березня внесла зміни до Цивільного кодексу України, відповідно до яких, орендарі можуть бути звільнені від сплати за оренду у разі, якщо вони не можуть використовувати орендоване майно через обставини, які від них не залежать (під якими звісно мається на увазі карантин). 

Але вже 13 квітня Парламент скасував ці зміни і натомість ухвалив нові, які ще (станом на дату ефіру) не були оприлюднені.  

Коментуючи скасовані поправки, Фонд роз'яснював, що рішення про звільнення від сплати за оренду державного майна через карантин може бути ухвалене виключно після спеціальної перевірки обставин зупинки діяльності конкретного орендаря на час карантину комісією у складі орендодавця і балансоутримувача.  

Після оприлюднення нових змін Фонд надасть їх додаткове роз'яснення. 

Щоб в цілому полегшити процедуру звільнення від орендної плати на час карантину, Фонд підготував проєкт Постанови Уряду, в якому запропонував чітку методику визначення орендарів, які можуть бути повністю звільнені від сплати за оренду на час карантину або ж можуть отримати знижки в 50% або 75%, залежно від типів їхньої діяльності. «Так звільнення і знижки, а також відтермінування сплати орендної плати будуть надаватися без будь-яких перевірок і зайвої бюрократії на підставі простого звернення орендаря», – відзначив Леонід Антонєнко, коментуючи ініціативу Фонду державного майна щодо підтримки орендарів на час вимушеної зупинки через карантин. 

Наразі проєкт Постанови пройшов через громадське обговорення. Фонд врахував більшість поданих зауважень і пропозицій і передав доопрацьований проєкт Постанови на погодження до Кабінету Міністрів.