A A A K K K

Розроблені ФДМУ нові правила оренди державного майна знайшли підтримку серед різних професійних асоціацій України

Фонд державного майна України розробив проєкт постанови «Про Примірні договори оренди державного майна». Ці договори будуть базовими для орендодавця та орендаря під час укладання власного договору оренди державного майна. Крім того, за цими договорами може передаватися в оренду не тільки державне, а й комунальне майно у випадку, якщо місцеві органи не затвердять власні примірні договори.

Саме тому, до розробки нових форм договорів оренди прикутий інтерес широкого кола осіб. Зокрема, Асоціація міст України повідомила Фонду про те, що підтримує та схвалює розроблені Фондом проєкти примірних договорів.

Окрім того, Фонд державного майна бере участь у розробці проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку передачі в оренду державного та комунального майна». Цей порядок деталізує процедуру передачі майна в оренду, що передбачена новим Законом України «Про оренду державного та комунального майна», ухваленого Верховною Радою в цілому 3 жовтня 2019 року.

До слова, цей закон вступив в дію 1 лютого 2020 року. Він запроваджує новий механізм передачі державного та комунального майна через електронні аукціони та робить цей процес більш прозорим і конкурентним. Саме для того, щоб цей закон запрацював, Фонд розробляє зазначені нормативно-правові документи, залучаючи до обговорення проєктів широке коло, як орендодавців, так і орендарів.

Зокрема, Асоціація «Стивідорних компаній Одеського морського порту» надала свої пропозиції до порядку та висловила свою вдячність за його професійне доопрацювання з урахуванням наданих нею пропозицій.