A A A K K K

Верховна Рада прийняла в першому читанні закон про приватизацію державного майна

9 листопада 2017 Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон про приватизацію державного майна (№7066)

Як написав на своїй сторінці у Facebook керівник ФДМУ Віталій Трубаров, закон дає у першу чергу чіткі, конкурентні і прозорі правила приватизації, зрозумілі як в Україні, так і міжнародним інвесторам.

«Нам потрібно повернути довіру інвесторів і ми це зробимо, – наголосив Віталій Трубаров. – Дякую депутатам за підтримку і розуміння важливості даного закону для подальшої ефективної і прозорої приватизації в Україні».

За словами Віталія Трубарова, сьогодні існує 7 різних законів, які змушують інвестора чекати роками завершення передприватизаційної роботи.

«Новий закон встановлює 12 місяців для об’єктів великої приватизації і 5 місяців для малої. Якщо підприємство за останній рік перейшло вартість активів у 250 млн гривень – це об’єкт великої приватизації, який продаватиметься із залученням радника, все що менше – це мала приватизація, яка відбуватиметься виключно на електронних платформах», – зазначив керівник ФДМУ.

Він також підкреслив, що важлива норма закону – залучення до приватизації радників. «Це відомі аудиторські компанії, які мають беззаперечний авторитет на ринку і висновкам яких довірятимуть міжнародні інвестори. Як приклад, ми для продажу «Центренерго» на конкурс івідібрали польський філіал компанії Ernst & Young». Велика приватизація проходитиме за такої процедури: визначається об’єкт продажу, потім на конкурсі обирається радник, який готує фінансову модель підприємства, формує пропозицію початкової ціни, шукає інвесторів. Після цього Фонд встановлює стартову ціну та умови продажу і передає їх на затвердження в Кабмін. Потім оголошується прийом заявок, проводиться перевірка учасників і проводиться аукціон», – роз’яснив керівник Фонду.

Як він повідомив, новий закон запроваджує лише два способи продажу – це аукціон і викуп об’єктів приватизації в тому випадку, якщо на момент прийняття закону майно вже перебувало в оренді.

«Ми скасовуємо 5 можливих варіантів продажу, натомість залишаємо фактично один – це аукціони. Норма про викуп застосовуватиметься лише для вже орендованих підприємств, оскільки це передбачено в договорах, але це будуть поодинокі випадки. Новий закон встановлює граничну межу оскарження приватизації. 3 роки дається на оскарження продажу, якщо за цей час порушень не виявлено, то в подальшому переглядати результати конкурсу закон забороняє. Це захист інвестора», – наголосив Віталій Трубаров.

Він також підкреслив, що Закон чітко забороняє російським компаніям, чи компаніям, які мають російський капітал, брати участь у приватизації, і дає можливість перевірити кінцевих бенефіціарів.

Керівник Фонду зазначив, що закон передбачає внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь у торгах, 5 відсотків банківської гарантії, яка не повертається. «Це один із запобіжників від недобросовісних гравців. 5 відсотків для об’єктів великої приватизації – це велика сума, аби просто брати участь в конкурсі», – наголосив він.