A A A K K K

Земельний банк: Уряд передав ФДМУ понад 104 тисячі га землі для старту проєкту

Фонд державного майна України оголошує про завершення підготовки до запуску проєкту «Земельний банк». Кабінет Міністрів України передав 2764 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею понад 104 тисяч гектарів у користування ДП «Фонд аграрних інвестицій». Наступний крок — корпоратизація Фонду аграрних інвестицій та старт перших онлайн-аукціонів з оренди.

«Земельний банк» покликаний створити прозорий та ефективний ринок оренди державних сільгоспземель. Команда Фонду розробила концепцію проєкту, нормативну базу та сформувала пул інвестиційно привабливих земельних ділянок. Завдяки рішенню Уряду, ФДМУ готовий розпочати фінальну стадію — корпоратизацію та проведення перших земельних торгів», — зазначив Голова ФДМУ Віталій Коваль.

Після перетворення ДП «Фонд аграрних інвестицій» у товариство з обмеженою відповідальністю зі 100% державною часткою, новостворена компанія зможе виконувати функції оператора земельних торгів.

Проєкт «Земельний банк» відкриє для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони на платформі «Прозорро.Продажі». Аукціони стартують вже на початку липня 2024 року.

Переможці аукціонів матимуть можливість укласти договори оренди державних земель строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних. Стартова ціна лотів становитиме 12% від нормативної грошової оцінки землі.

Реалізація проєкту «Земельний банк» не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, особливо тих, хто втратив угіддя через війну, але й наповнить бюджети, створить нові робочі місця та сприятиме розвитку сільських територій.

ФДМУ розраховує, що відкриття ринку оренди держземель через «Земельний банк» вже на першому етапі принесе до бюджету додатково 1 млрд грн, а при залученні всіх земель ця сума може зрости до 8+ млрд грн.

«Земельний банк» також має на меті викорінення корупційних схем з державною землею. «Ми прагнемо раз і назавжди поставити крапку в тіньових оборудках із сільгоспземлями. Наша мета — забезпечити чесне і прозоре ведення аграрного бізнесу в Україні», — наголосив Віталій Коваль.

Довідково. Нещодавно Верховна Рада України прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% — до місцевих бюджетів.